Tuesday, December 19, 2017

141217: Ummi & Kakak Dhia movie date

Ummi ambil cuti sebab Ibu Zura perlu cuti dek kerana dia nak pergi ambil result PT3 anak dia...jadinya ummi dah promise Mek Dhia untuk pergi tengok wayang... hahaha... boleh pula Ayah Dhia cakap tak boleh keluar sebab dia risau memandangkan ummi berdua je, nanti tak terkejar anak dara dia ni sebab tengah pregnant... adehhh...

Ummi tunggu keesokannya dan bertanya lagi... lama tunggu Mr. Abe reply wasap. Dah berpeluh sebab dah bersiap awal dah, confident sangat dapat keluar... lastly, wasap masuk and Mr.Abe reply "OK, tapi hati-hati..."

berjaya keluar berdua selepas dapat green light daripada Mr.Abe :)


Layan movie Ferdinand kat MBO Kepong Village Mall

Aktiviti ummi dan kakak Dhia:

[1] tengok wayang
[2] ummi makan sambil tengok kakak bermain
[3] shopping


Ummi cuba spend time untuk anak ummi ni sementara adik belum keluar... nanti adik dah ada, kita kuar bertiga pula untuk ummi-anak day out!

Tuesday, December 12, 2017

101217: Baby mengidam nak makan steamboat BBQ :)

Dua orang makan habis RM70+- Mek Dhia free lagi sebab baru 3 tahun

Alhamdulillah... tertunai dah bab mengidam nak makan steamboat bbq dari minggu lepas... hahaha... mula-mula Mr.Abe cakap akan temankan makan tapi sebab ada geng yang boleh temankan, so Mr.Abe cakap dia bagi duit ajo la... dia pergi makan sekali buat rugi je katanya sebab dia tak minat steamboat... kikiki...

Terima kasih la kat bini sepupu ni, sanggup temankan mengade mak buyung ni... hahaha... yang penting 2 orang makan macam 4 orang makan, so puas hati!

Mek Dhia pula just layan aiskrim dan coklat ajela... takpelah, yang penting anak ummi pun happy juga :)

Overall, puas hati sebab boleh makan daging banyak-banyak... kebetulan pergi masa orang belum ramai, so senang hati nak memilih makanan... rasa macam 3 jam duk kat dalam kedai baru balik. Sesiapa yang belum cuba Restoran Sukee Sukii Stimbot & BBQ, boleh la cuba di TSB Sungai Buloh!

Monday, November 27, 2017

261117: 2nd Antenatal Checkup @ PMC

Semalam pergi 2nd checkup di PMC untuk 24 weeks punya...

Alhamdulillah... BP nampaknya OK dan berat dah naik 3kg dengan berat baby almost 600g... hohoho... mana taknye, hari-hari breakfast nasi lemak :P

RM107 untuk antenatal checkup

Ummi rasa seronok sebab kali ni Dr. Mashar melayan untuk intai-intai baby... tapi baby pun pandai, asyik nak nyorok je, pastu gerak sana gerak sini... bila nak tengok muka, eh baby tunduk plop!

Kakak Dhia excited tengok adik dia gerak-gerak kat screen, not sure dia faham ke tak apa yang dia tengok tu tapi duk ho... ho... pastu gelak... hihihi... Mr.Abe pun in good mood sebab cepat je giliran kami kali ni... kitorg datang awal dan register dulu sebelum pergi breakfast, and of course la giliran yang first sekali... kikiki :)

For the 3rd times, doc cakap our baby is girl... so tak banyak la preparation awal kami nanti sebab mostly barang-barang Mek Dhia masih boleh pakai... alhamdulillah... nanti perlu keluarkan dan basuh semula je... then beli barang yang perlu je nanti...

next checkup is on 17/12/2017 nanti... ummi harap baby baik-baik je dalam perut ummi ni... nanti kita intai-intai lagi apa yang baby buat dalam tu...

Monday, October 30, 2017

291017: First Antenatal Checkup @ PMC

Alhamdulillah semalam selesai buat monthly checkup untuk pregnancy kat Putra Medical Centre. Kiranya ni kali pertama la nak buat regular antenatal checkup walaupun dah banyak kali datang scan and jumpa doktor pakar puan kat sini...

Buat appointment last week, decided to choose Dr. Mashar under recommendation nurse memandangkan Dato' Zarul punya patients dah terlampau ramai... ummi tak kisah pun yang mana-mana asalkan perkhidmatan yang disediakan sama dan memuaskan hati... berbelah bahagi sebenarnya nak buat keputusan tukar tempat checkup dari KK ke private ni memandangkan previous history GDM yang perlukan lebih perhatian checkup, tapi based on MGTT yang buat aritu tak sangkut, tu yang berani tukar angin ni... harapnya terus maintain cantik bacaan gula dalam darah... aminnn...

Oleh sebab checkup di private si suami boleh masuk sekali, so memang beria sangat memaksa Mr.Abe ikut sama... kalau di KK, memang kesian sebab kena tunggu luar je... so lebih senang pergi checkup sendiri... cuma kali ni KK sangat strict tak boleh tukar KK berdekatan, so ummi tak boleh pergi KK sendiri, kena minta Mr.Abe teman juga sebab jauh... so dah merugikan masa kerja Mr.Abe which is dia sangat bising... hahaha... katanya dahla kena cuti, tunggu lama, pastu bukan boleh masuk pun bila sampai turn... huhu, kesian kan? Sebab tu la kali ni nak sangat Mr. Abe ikut sama time checkup... lagipun memang pilih checkup weekend je, so tak perlu cuti kerja pun :P Even kat private pun still kena menunggu tapi tak adalah sampai kena berdiri-diri sebab ramai sangat ibu-ibu dan bapa-bapa yang datang...

Scan dengan Dr.Mashar kali ni pun nampak macam girl, scan dengan Dato' pun katanya girl... rasanya betul la tu girl... hihi... kakak sangat seronok sebab dapat geng dia tapi Mr.Abe tak kata apa-apa sebab dia sangat nak boy kali ni tapi rezeki Allah tu kita kena terima dengan redha, ada hikmah atas sesuatu... tapi ummi sangat yakin ayah sayang anak-anak dia... :)

RM142 for registration, consultation, scan, vitamin & laboratory

Monday, October 23, 2017

181017: Bila masa ada spotting ni?

Ya Allah, berderau rasa satu badan bila nampak ada kesan darah kat pantiliner lepas balik dari jalan-jalan dengan anak dara... terus mengucap panjang dan baring... try call Mr. Abe banyak kali tapi tak berangkat, lagi la cuak rasanya... last sekali menangis...

Macam-macam dalam kepala, apa dah jadi ni? macam mana boleh kuar darah pula ni? baby ok ke tak ni? nak kena pergi hospital ke tak? 

Bila dah dapat contact Mr. Abe, dia cakap janganlah risau sangat, rasanya sebab penat je tu berjalan dengan layan anak lagi... hurmmm, sedapkan hati dengan iakan ajela... cuma hati tekad nak gi klinik juga esok jumpa doktor pakar puan untuk make sure baby is ok...


19/10/2017

Pagi dah bangun, check ada lagi tak darah yang keluar... hurmm, xde pun... lega sikit hati... tapi tetap nak pergi juga klinik sebab tak senang hati nak pergi kerja tanpa tau baby ok ke tak... so terus mesej office bagitau EL dan babysitter untuk cuti sebab nak bawa Mek Dhia sebagai peneman... huhuhu...

Bila sampai klinik, nurse tanya kenapa, so just cakap ada kuar spotting... then tiba-tiba suasana macam kelam-kabut, check tekanan darah semua, siap bawakan wheelchair... confuse sekejap, tapi bila dah explain spotting dah stop cuma nak make sure tak ada masalah lain, so memang nak jumpa doktor pakar bukan doktor biasa...

Bila dah masuk bilik doktor, rasa relax sikit sebab doktornya tenang, so hati ummi pun rasa relax sikit la... then doc nak scan tengok baby, berdebar-debar semula... huhu... mata tak kelip2 tengok monitor cari jantung baby, alhamdulillah nampak denyut2... bila doc explain baby nampaknya OK, nampak bergerak-gerak macam biasa... terus senyum... siap panggil Mek Dhia suh datang tengok adik dia kat TV... hahaha.. ummi dan kakak is happy tengok adik kat TV :P

Doc bagi ubat stop darah, kena makan sampai habis katanya even dah tak ada darah keluar... 


23/10/2017

Last day untuk habiskan ubat... alhamdulillah tak ada dah keluar darah...