Monday, October 9, 2017

071017: Minum air gula perisa oren :)


Hari Sabtu yang lepas, pagi-pagi dah bersiap gerak Mek Dhia bangun sebab ummi nak kejar masa gi PMC untuk test air gula... beberapa hari sebelum tu dah call tanya kena buat appointment ke kalau nak minum air gula sebab checkup di KK tapi dek kekurangan cuti tahunan dah, kena buat test bukan hari bekerja... Nurse PMC kata tak perlu buat appointment boleh walk in terus tapi make sure puasa dari pukul 10 malam, then datang minum air gula tu pukul 8 pagi...

Jadinya sampai tepat2 pukul 8 pagi, register dan tunggu nurse panggil... sebelum minum air gula nurse ambil bacaan gula dalam darah dulu... so masa tu bacaan is 4.5, kiranya normal la untuk ibu mengandung bacaan gula dalam darah banyak tu time awal2 pagi belum makan apa2... then masuk bilik untuk minum air gula... dari pengalaman lepas nurse bagi air gula segelas kat KK, so imagine akan nampak segelas air le dalam bilik tu... tapi eh nampak warna oren... hahaha...

Nurse cakap minum air oren sebotol tu sampai habis tapi lepas tu sambung puasa...tapi air masak boleh minum katanya... so habiskan air masak segelas then ajak mek Dhia keluar dulu... kena datang semula lepas 2 jam... ingatkan nak teman Dhia makan dulu takut dia lapar tapi dia cakap xnak makan, nak gula-gula je... apemende la anak dara tu makan gula-gula time pagi... haha...

2 jam tu macam pendek sangat masa kalau nak balik rumah, so melilau jela pergi sana-sini... lepas 2 jam pergi semula ke PMC untuk test darah semula... debar juga takut bacaan 7 ke atas sebab dulu sangkut masa awal-awal lagi minum air gula... tengok dekat alat tu 6.1 je... so terus tanya bacaan ni kira ok ke tak? nurse kata ok lagi... so terus la hilang risau pasal nak kena pergi KK hari Isnin nya sebab nurse KK dah pesan kalau bacaan x cantik kena datang terus hari Isnin, kalau OK datang time next checkup je... fuhhh...

Rasanya nanti mesti kena minum air gula lagi sebab first pregnancy ada GDM, tapi hopefully tak sangkut juga la kan... teringat jari hari2 rasa sakit sebab jadi doktor duk cucuk 4 kali sehari selagi tak beranak... pastu ulang-alik ke hospital lagi selang-seli dengan checkup KK...

Alhamdulillah buat setakat ini... harapnya pregnant kali ni dipermudahkan urusan selain isu nak tukar KK je jadi masalah tak dapat-dapat... Mr.Abe dah bising suruh checkup kat PMC je, bersalin nanti je gi hospital kerajaan... Insyaallah kalau tak sangkut GDM ni bolehlah checkup kat PMC je, jimat cuti den!

Monday, September 25, 2017

220917-240917: Trip to Sabah Yillek!

Supposedly Jumaat lepas aku dan mek Dhia follow geng Daikin gi jalan-jalan ke Sabah tapi paksa-rela tak pergi disebabkan keadaan aku yang tak mengizinkan... kira hanguskan duit saje2 la... HAHAHA!

Dahla dah bagitau mek Dhia nanti nak bawak dia naik kapal terbang, dia pun dah excited la kan... alahai kesian bila ingat time bagitau tak jadi pergi, menangis air mata... siap marah ummi dia ni cakap jadi lah nak gi... kakak nak naik kapal terbang... hurmmm...

Terpaksalah sayang... bukan saja-saja ummi nak cancel burn duit beribu dah bayar semua sekali penginapan bagai... haishhh... takpe insyaallah tahun depan jadi... kalau tak ke Sabah, kita gi tempat lain asalkan dapat bawa mek Dhia tu merasa naik kapal terbang...