Wednesday, June 29, 2011

Sunday, June 26, 2011

Makan2 di Muara Ikan Bakar...





Tunaikan janji aku untuk bawa mama makan2...tempat yang aku pilih ialah muara ika bakar dekat pelabuhan klang utara... Tertarik nak ke sana dari pembacaan dekat blogger2 yang pernah ke sana dah... So terasa la nak cubanya...

Tak pernah ke sana tapi dengan bantuan dari mr. google dan ms. gps, akhirnya kitorang sampai juga kat sana... Jalan yang agak sibuk dengan lori2 kontena agak melambatkan pemanduan... Adalah dalam sejam drive... Hahaha...

Oleh sebab kitorang gerak dalam pukul 6 petang, so sempatlah na tengok matahari terbenam... Cantik sangat... Dapatla ambil beberapa keping gambar...

Masuk je ke halaman restoren, nampak macam pasar pun ada sebab ramai orang duk memilih2 ikan, ketam, udang, sotong yang dorang nak sendiri... Hehe... So kita yang decide nak makan yang harga macam mana... Lagi banyak lauk yang kita pilih, lagi mahal lah...

Mungkin sebab restoren ni selalu dikunjungi orang time kemuncak after maghrib, dorang dah sediakan surau kat situ... So tak perlu risau... Nasib sampai2 kitorang terus tempah meja untuk makan pukul 8 malam gitu... Tu pun ada kekeliruan sebab dorang keliru sebab ada nama yang sama tempah meja... Bezanya cuma waktu saja... Maybe lepas ni dorang kena tulis nama penuh kot...

Komen pasal makanan, boleh datang lagi lain kali... Komen pasal servis, agak lambat maybe sebab pelanggan yang ramai gler (mungkin boleh tempah makanan terus kot sebelum datang, tapi tak dapat nak pilih sendiri la)... Maybe tak ada masalah kalau datang dengan member2 tapi kalau dengan family pastu ada adik2 yang kecil lagi memang agak tension menunggu...

Lauk yang aku pilih ialah seekor ikan siakap (masak tiga rasa), 3 ekor ikan kembung (bakar), udang (tomyam dan goreng tepung, sotong (goreng tepung)... Lain2 makanan ialah 4 pinggan nasi putih, nasi goreng cina untuk boboy dan ada, sayur kailan ikan masin, small plate buah-buahan, kerang rebus, rojak buah... Air pula 2 fresh orange untuk boboy dan ada, 4 air kelapa untuk aku, mama, ayu, bear... Total harga RM223.60...











Pssttt: stop dah belanja2...kena kumpul duit untuk duit raya... Oh payahnya jadi anak sulung... Lagi payah jadi cucu sulung... Huhu!

Published with Blogger-droid v1.7.2

Thursday, June 23, 2011

Aku Bercuti Ek?


Hari ni aku bercuti... Tapi macam biasa, rasa macam tak bercuti...

Pagi2 dah kena hantar adik aku si boboy ke sekolah agama... Kalau hari biasa after hantar dia terus gi kerja la kan... Cuma hari ni aku gi taman kat bukit rahman putra tu, joging la konon... Joging la dalam tiga pusingan taman tu, lepas tu dah malas...berjalan je... Oh ye, bukan aku sorang yang pergi tapi ditemani mama, bear, ada dan alya... And macam biasa kalau mama join, after joging kitorang mesti singgah kedai makan roti canai...kahkah! Turun 100g, naik 1 kg... Lalala...

Dah balik rumah, bersiap nak keluar untuk uruskan beberapa perkara...

Pukul 12 tengahari aku keluar untuk hantar boboy ke sekolah kebangsaan pula... Tapi sempat singgah bank untuk keluarkan duit dulu... Waaa... Duit lagi...

Setengah jam menunggu pukul 1 petang aku rasa macam berjam2... Tambah lak ayuni keluar dari sekolah dia dengan terkedek2, lagi ar lambat... Menyesal hantar boboy awal, kalau datang lambat sikit mesti tak payah menunggu camtu... Haha... Bebel2...

Sebelum balik singgah beli goreng pisang untuk mama... Pastu singgah ke bank lagi... Semuanya duit... Dah keluarkan, apa salahnya masukkan sikit untuk simpanan tabung haji ku... Punya impian mahu menunaikannya...

Hoho...hantar ayuni, ambil bear... Dia kena temankan aku ke manjalara... Sebab aku nak renew roadtax and insuran kereta... Pelik, akak tu boleh tanya apsal na renew awal padahal bulan 8 baru expired... Eh akak, suka hati la... Dah la bulan 8 tu nak raya kot, mahu terpakai nanti camne? Ingat duit senang nak dapat? Memang bahagia la aku kalau cucuk je kad bank, nampak jumlah berdouble2... Ah, berangan da...kikiki...

Yang aku geram dengan jaga parking tu, tulis kat depan free untuk sejam yang pertama... Alih2 bagitau kena bayar rm2... Apekes? Boleh plak kata tu free kalau cuci kereta dengan dorang... Wah2, parking tak berbumbung nak hisap darah pulak... Nasib ada bear, tahu takut... Kira baik aku bayar seringgit tau untuk parking beberapa minit je tu... Huh!

Tujuan utama aku minta cuti belum terlaksana... ke klinik kerajaan... Nak tanya pasal nak cabut gigi bongsu aku yang tak dapat nak tumbuh ni la... Beria nak kerajaan juga sebab rasa tak berbaloi nak bayar smpai rm600++ hanya untuk sebatang gigi bongsu kat private clinic... Nak claim pun setakat rm200 je, lagi rm400++ tu siapa pula bermurah hati nak bagi ye?

Rupanya memang aku pergi hari untuk cabut gigi dah... Tapi xdela aku nk cabut tadi, mahu aku tak dapat makan sedap2 nanti menahan sakit... Banyak plan makan2 yang bakal menyusul, so cabut gigi boleh tunggu... Maybe after raya kot... Hehe...

Pukul 3 petang juga la aku sampai rumah... Penat sungguh rasanya tapi sempat layan drama korea kat astro... Nak tidur tapi memang tak biasa tidur siang... Last merasa dapat tidur siang masa kat ukm kot... Dah kerja ni xde pula peluang ketiduran di siang hari ni... Siapa yang masih study tu, tidur puas2 tau... Haha!

5.30 petang... Masa untuk ambil boboy dari sekolah... Sangat stress bawa alya dengan ada sekali... Ingatkan ada boleh pegangkan alya, sampai menangis2 si alya... Terasa perjalanan yang agak dekat tu sangatlah jauhnya... Huuu...

Tgklah dorang yang sempat aku snap sementara tunggu traffic light bertukar hijau...








Pssttt: aku nak berehat...
Published with Blogger-droid v1.7.2

Monday, June 20, 2011

Bersama Family ke FRIM...


Ahad, 19 Jun 2011...

aku bersama family ke FRIM Kepong untuk berkelah di Air Terjun Kroh...

pertama kali masuk ke kawasan FRIM adalah secara kebetulan masa aku mc minggu lepas... dengan pipi kiri yang bengkak, aku, bear and mama ke sana... konon2 nak kenal tempat... masuk ke sana memang menyamankan... tambah pula kitorang masuk time weekday, so agak sunyi la... macam berada kat kampung... hehehe...

mama pun dah tertarik dengan tempat tu and nak datang main air katanya... aku ok jela sebab takdelah mahal nak masuk ke sana... satu kereta dicaj rm5 manakala satu kepala rm1... kanak2 dikecualikan, free je...

mulanya plan nak pergi hari sabtu tapi tak prepare apa2 time tu, so tunda hari ahad je... tapi tu pun kitorang tak sempat nak perap ayam untuk bakar2... xpela, bawa bekalmakan nasi pun cukup lah... lagipun untuk adik2 aku yang kecil tu je excited main air...haha...













sementara dorang main air puas2, aku dengan adik aku, bear dengan sepupu kitorang, is... konon2 jungle tracking dengan berselipar jepun... hahaha... berapa kali kaki aku terpeleot sebab licin bila selipar kena air sungai yang mengalir... nasib sihat walafiat sampai sekarang... cuma agak penat... dah lama tak beraktiviti outdoor ni...












kami akan datang lagi ke sini nanti... siap dengan perkakas untuk bbq pula... jeles dengan family yang berkelah atas sikit dari kitorang sebab dorang buat bbq... jeles! terus nak balik time tu juga... hahaha!!!

oh ye, ada lagi gambar2 kami... belum sempat mem'bluetooth' lagi...





Pssttt: plan nak daki bukit broga weekend ni... huhu... jadi ke x tu xtaulah...


Thursday, June 16, 2011

Tolong Serius!



oh, niat hati bukan nak kutuk artis2 yang masuk wataniah tu... apetah lagi my favorite actor, shaheizy sam pon tergolong dalam kelompok artis ni... tapi seriously buat aku rasa bengang and malu!

sebab apa?

damn! memalukan... nak sertai tu mula ar dari bawah... lalui saringan macam semua anggota2 wataniah yang lain... buat test tu buat test ni... baru adil... korang artis bukan bermakna korang ada hak sesuka hati dapat join apa yang korang nak camtu jek! petik jari, nah...sign borang tu borang ni, settle...

yang anggota2 wataniah sedia ada tu pula, apsal korang tak ajar cara salute yang betul kat dorang2 yang tak tahu apa2 tu sebelum bergambar? buruk tau tak? nampak lembik gler! ada yang macam perempuan gedik... terlebih mendada la... tangan melentik2...tak paras! and yang lebih menjengkelkan, salute mana ada senyum wei... salute tu satu penghormatan, bukan suka2...

pakaian loreng yang dorang peragakan tu amat bermakna bagi anggota2 tentera yang sebetul2nya tau... tu melambangkan kekuatan... hope dorang tak diberikan pangkat pegawai secara tiba2 jela... nanti nampak sangat peliknya... lain la korang tu naib canselor uni, memang layak ar dapat pangkat tu secara kehormat...

arghhh!!! cakap pun tak guna... hope dorang akan menjalani latihan setaraf dengan anggota wataniah yang lain... jangan menuang ok? lepas ni gi potong rambut bagi pendek... and yang perempuan sila sanggul or ikat rambut tu kalau tak nak pakai tudung... jangan serebeh tak tentu pasal...





Pssttt: tujuan artis join sebagai ikon untuk rarik belia join wataniah... so korang2 yang bekas palapes tu, tak terasa terpanggil ke? hahaha... (aku masih geram dengan keputusan mindef pasal pengambilan graduan atm ni)