Thursday, December 26, 2013

251213: Dating dengan Mr. Abe ditemani adik ipar :P

dah lama tak keluar dating dengan mr.abe... setakat keluar beli barnag dapur kat tesco setiap bulan tu rasanya tak consider sebagai dating la kan... HEHEHE... oleh sebab semalam cuti, dah bagitau awal-awal nak pergi tengok wayang... dah lama rasanya tak keluar tengok wayang... mr.abe ok je...

tiba-tiba pagi semalam, my mama in-law call mr.abe minta kami bawa adik bongsu dia jalan-jalan sebab ahad ni dia nak balik ke kelantan semula dah... dia datang sempena cuti sekolah dari last week untuk jumpa mama tapi mama pun busy sebab kerja kan, tak dapat nak teman dia sangat...

mula-mula mr.abe cakap gi tengok wayang dulu, pastu baru jemput adik dia datang rumah... tapi tengah otw nak pergi tengok wayang, tiba-tiba mr.abe cakap pergi ambil adik dia dulu la, pastu pergi tengok wayang sama-sama... at least ada juga aktiviti untuk dia dari terus bawa balik rumah je... aku setuju je, tak kisah mana-mana pun asalkan niat nak tengok wayang tercapai... macam mengidam la plak nak tengok wayang... HAHA!

dah pergi ambil adik dia kat cheras, alang-alang kami ke viva mall je... dahla mencari parking dah dekat sejam, bila naik nak beli tiket, ramai pula orang tengah beratur... aku faham sangat dah dengan mr.abe punya perangai, dia kurang sabar bab tunggu menunggu ni... so dia cakap cancel tengok wayang... jom gi lepak rumah c.su dia kat ampang... sedikit kecewa tapi still ada harapan la sebab masih awal kan... boleh pujuk lagi mr.abe nanti...

bila sampai depan rumah c.su, eh berkunci pula... tanya dengan jiran sebelah, katanya balik ke melaka... so melepak la dalam sejam kat rumah jiran tu... memang kami kenal la juga... dah puas sembang-sembang, mr.abe ajak balik rumah... dalam kereta, aku bagi cadangan untuk pergi tengok dekat tesco manjalara pula... lagipun nak beli beberapa barang keperluan... nasib baik mr.abe setuju... mula-mula dia macam taknak sebab katanya mesti ramai juga sebab cui christmas kan... aku cakap rasanya tak kot... kalau ramai pun orang datang shopping dalam tesco, tengok wayang tak ada la sangat...

HEHEHE... tekaan aku betul... so dapat tengok wayang sebelum bersalin... HAHA! padahal kat rumah pun dah macam hari-hari tengok wayang kot... my baby suka je... wah, macam tahu-tahu pula... kitorang tengok the hobbit sebab rasanya semalam last tayangan kot... separuh jugalah dari hall tu penuh, ingatkan dah tak ada orang nak tengok sebab semalam cerita baru jackie chan keluar kan... fully booked tu aku tengok tiket-tiketnya... takpelah, aku tunggu download jela cerita tu nanti...

even tengok wayang bertiga, eh berempat... dating tetap dating dengan mr.abe dalam wayang... bukan selalu dapat tengok mr.abe romantik... :P





Pssttt: balik rumah terus gi rumah mama, tanya ada lagi tak kari ayam yang mama buat tengahari tadi... teringin sebab tak sempat nak makan... nasib baik ada lagi... :)

Tuesday, December 24, 2013

Update: BSP Result 2013


kalau ikutkan calendar untuk buat test bsp, semalam yang last la untuk tahun ni... next test on 7/1/2014 pula... macam jauh je bunyinya tu kan... 2013... 2014... padahal next 2 weeks je pun... KIKIKI...

so kat atas ni result yang aku dah compile gitu ha... dari minggu pertama aku kena buat bsp, which is masa tu aku still tak faham sebenarnya camne nak buat test ni dengan betul... sebab tu la nampak kan result yang color merah tu ada 2... nurse cakap lepas makan, tunggu 2 jam then test lagi... memang aku tunggu 2 jam, tapi sebelum test boleh agi aku curi-curi makan... tak boleh blah betul... tak pasal-pasal kena marah dengan nurse sebabkan tu je...

untuk membiasakan diri dengan menu diet (diet ke?), ambil masa 3 kali test juga la bacaan yang aku dapat ada yang tak cantik... sepanjang time tu, setiap kali checkup asyik kena bagi peringatan je kena ambil suntikan insulin kalau bacaan still tak bagus... seriau bab nak cucuk perut sendiri ni, terus berusaha control makan apa yang patut... sedaya-upaya ha... bila dah start dapat bacaan yang cantik yakni tak lebih dari had level maksimum yang nurse bagi tu, dah happy gler...

tapi biasalah manusia ni... cepat lupa... tak tahan godaan pun ada... kadang-kadang terlanggar juga diet-diet yang aku dah cuba tu... jangan makan manis sangat, tapi kadang-kadang makan juga... HUHU...





Pssttt: perut ni makin hari rasa makin berat... petang ni ada checkup, hope sangat berat tak naik mendadak macam last checkup 2 minggu lepas... cannot accept dah berat sekarang ni pun... tak pernah-pernah berat aku camni sekali... HAHA!

Saturday, December 21, 2013

My baby dah 29 minggu dalam perut ummi... :)

Alhamdulillah... hari ni kandungan aku dah masuk 29 minggu...

semakin kuat baby menendang sekarang... asal malam je time tunggu mr.abe balik, mesti aku bersembang dengan my baby ni...macam-macam respon la yang aku dapat... paling tak berapa biasa sekarang bila baby tendang agak atas perut... kadang-kadang terkejut yang amat sebab selalu rasa kat area bawah pusat je... HIHI...

Bila berbaring, baby selalu mengeras... maybe tak selesa kot sebab kulit perut macam menegang kan... benjol-benjol la perut aku dibuatnya... HEHE... bila mengiring pula, terasa macam baby tengah buat aksi akrobatik jek sebab atas bawah kiri kanan perut terasa ada pergerakan... kelakar sangat...

my baby agak sensitif dengan bunyi sekarang... mr.abe suka pasang cerita aksi sebelum tidur, so bila ada adegan tembak ke meletup ke... dapat rasa baby terkejut... bila bagitau mr.abe, dia kata biarkan... nanti bila keluar senang sikit dia dah biasa bising-bising... haishhh, macam-macam ayahnya pun...

Tadi tengah kusyuk tengok update kat fb, x sedar menunduk lama sangat... maybe baby terasa tak selesa sebab perut kena hempap, kuat dia tendang... sakit yang amat rasanya kat ari-ari... terus gelabah sekejap... dahla duk sorang kat rumah, jangan buat hal pula nak sakit perut time tu... cuba bertenang then duduk berlunjur... beberapa minit lepas tu rasa sakit tu hilang dah... lega sangat...



Pssttt: hari selasa nanti ada checkup lagi... harapnya bacaan bsp aku ok dan berat tak naik banyak sangat macam aritu... HUHU

Thursday, December 5, 2013

041213: Gugurl katanya... :)

alhamdulillah... selepas masuk keluar macam-macam jenis klinik yang ada perkhidmatan ultrasound, sekali ke pmc juga ha untuk scan baby after excident beberapa hari lepas... pelik betul aku dengan klinik yang jelas-jelas tulis ada perkhidmatan ultrasound tapi bila tanya, tak ada la...waktu bekerja sajalah... malam nanti la... esok la... haishhh...

sebetulnya malam sebelumnya dah pergi ke pmc ni tapi nurse cakap scan sampai sebelum maghrib je... so aku datanglah semalam selepas kerja ditemani my mama... oleh sebab dah ada rekod kat pmc ni masa buat dnc gugur tahun lepas, nurse cakap scan dengan dr.marsha boleh ke sebab dr.zarul tak ada... aku cakap ok je... asalkan boleh scan bagi lega hati aku ni... even memang agak yakin baby tak ada apa-apa sebab baby bergerak aktif je...tapi lebih baik dapatkan kepastian doktor pakar kan...

tunggu tak adalah lama sangat, then dah kena panggil untuk jumpa doktor... doktor tanya la apa yang patut dan aku pun cerita pasal kemalangan tu... dr.marsha tanya lagi ada bleeding tak? perut terhentak ke tak? macam-macam lagi la... then nurse ambil tekanan darah segala bagai... doc tengok mata... katanya everything look just fine tapi lebih baik scan juga untuk kepastian... :)

bila scan memang nampak sangat baby tengah gerak-gerak... doc cakap lagi, saiz baby ok, berat pun dia sebut semalam tapi aku tak ingat berapa gram... HEHE... air ketuban cukup...kedudukan uri pun kat atas... kepala baby dekat bawah... KIKIKI... detail la dia explain... then aku tanya lagi boleh nampak ke jantina sebab belum tahu lagi... doc bagitau nampak macam gugurl ni... dia tunjuk bahagian paha baby... kalau girl akan nampak garis antara dua paha tu... kalau boy boleh nampak ada bulat kat tengah-tengah tu... HIHIHI... kelakar pula rasa time tu... tapi hati rasa senang sikit...

doc pesan kalau nak tahu ada problem ke tak dengan kandungan, akan terasa sakit perut macam orang nak bersalin dah... eh, mana lah aku tau sebab belum pernah bersalin lagi, ni first time nak rasa... HEHE... kalau tak rasa sakit kat perut, should be fine... tapi kalau ada rasa sakit tu, cepat-cepat pergi hospital katanya... baik doc!

mesej mr.abe bagitau dah selesai jumpa doc and scan baby... cepat je dia tanya dapat tahu ke anak lelaki ke perempuan? aku cakaplah perempuan... ada nada frust sikit mesej yang dia balas... HIHI... lebih kurang gini la maksudnya: tak kisah la girl pun, tak ada rezeki lagi nak dapat boy... nanti kena jaga elok-elok, jangan bagi terikut sangat dengan dunia sekarang... nak kena beli rotan letak kat rumah, kena jadi ayah yang tegas... HAHAHA... tergelak-gelak aku baca mesej tu... punyalah serius hubby aku ni ha...





Pssttt: time mr.abe balik rumah, aku dah tidur tapi tersedar masa dia usap-usap perut... ummi tahu ayah sayang baby... :)

Tuesday, December 3, 2013

021213: 1st time excident langgar bontot kereta orang :|

wah, dah masuk bulan terakhir tahun 2013 ni, ada juga berita tak menggembirakan... tahun lepas pun sama juga... hurmmm... cuma tahun ni aku rasa lebih bernasib baik even my wugiey dah kena masuk workshop dek menyondol bontot kete orang lain kan... yang penting my baby selamat...

bila dah berlanggar semalam, macam tak ingat camne boleh jadi camtu tapi pegang perut... tak sakit... ada berlaga perut or tak memang tak ingat langsung... so assume ok je sebab nak kena settle kan dengan owner kereta depan tu... nasib baik bila call mr.abe, dia ada berdekatan je, so minta owner kereta tu tunggu sekejap sementara mr.abe sampai... dia ok je... maybe sebab tengok aku yang tengah pregnant ni kot... 

aku minta nak tunggu dalam kereta sebab hujan renyai-renyai... dalam kereta cuba call my mama tapi tak berangkat, tengok bateri phone pun dah kuning, so tak berani nak call lagi... nanti payah pula bila mr.abe ada call lagi... terus usap-usap perut... tak rasa baby bergerak... cuak dah... rasa nak nangis... cuba ingat ada terlanggar perut ke tak, tapi tak boleh ingat juga... bila nampak mr.abe dah sampai, baru rasa lega sikit... aku stay je dalam kereta sementara dia pergi bercakap dengan owner kereta depan... then mr.abe datang suruh follow pergi workshop member dia... nasib la kereta boleh bergerak macam biasa lagi...

dah sampai kat workshop, keluar la dengar apa yang nak kena dibaiki untuk both car... kereta memnag dah kena tinggal akt workshop terus... HUHU... aku usap lagi perut, then baby gerak... lega yang amat time tu... owner workshop tu pun ada tanya baby ok tak, aku cakap la ok... yakin la juga jawab sebab terasa baby tengah gerak-gerak... maybe baby pun sama juga terkejut macam aku... kesian baby...

dalam kereta masa mr.abe hantar balik rumah, dia tanya baby ok tak... aku cakap ok... malam pun dia tanya lagi bila aku suruh dia sapukan minyak kat pinggang sebab rasa lenguh... dia letak telinga kat perut masa aku baring, bila rasa pergerakan baby, baru nampak dia senyum... dia cakap baby gerak... aku iyakan... minta-minta tak ada apa-apa...





Pssttt: dari apa yang aku dengar, seribu lebih juga la kot nak kena sedia untuk semua tu... kering... dahla baru awal bulan... hurmmm... :(

Monday, November 25, 2013

231113: Thanks Imot!

sabtu lepas meluangkan masa sepetang dengan kawanku, cik imot... kesian penat-penat balik kerja, terus datang ambil aku untuk pergi kat the store sg buloh tu je ha... boleh je nak pergi seorang tapi bila ada teman ni rasa seronok sikit kan... mr.abe tak kisah aku keluar asalkan berteman katanya... HEHEHE...

tujuan perginya sebab nak beli pakaian untuk aku pergi kenduri weekend ni... oleh sebab kain baju kurung dah macam sendat je dengan perut aku ni, so terpaksalah beli pakaian yang baru yang lebih longgar... KIKIKI... dah beli pakaian, kena beli selendang pula... cari yang murah-murah jela, gaji pun belum lagi kan... teringin nak cari sandal tapi nanti risau sakit kaki je sebab kaki ni makin hari rasa makin membengkak... so rasanya pakai kasut mr.cardin aku tu jela... lari sikit la gayanya tapi orang boleh paham la kan dengan keadaan aku camni... HIHI...

sebelum membeli, kitorang pergi makan dulu kat richman cafe... dah agak kenyang sebab kat rumah dah makan tapi kena la consider perut member yang baru balik dari office kan, tentulah lapar... so aku order char kuew tiaw kononnya, tapi yang sampai kuew tiaw goreng... HAHAHA... makan then sembang-sembang sebab dah agak lama tak jumpa... last masa majlis kahwin aku dulu lah... padahal cik imot ni duduk dekat je kan, area kepong tu je... tapi sebab masing-masing busy, tak terjumpa lah...

lepas dah habis beli barang yang aku nak, kitorang masuk kat kawasan the store untuk tengok barang-barnag baby pula... tengok je la sebab barang-barang asas baby kebanyakannya dah beli...cuma adalah tertinggal beberapa benda lagi... so nanti senang bila mr.abe free, kitorang boleh sambung pergi cari barangan baby lagi sebelum bersalin nanti... kena ingatkan sentiasa supaya tak boros membeli, maklum ajelah kan, baby cepat membesar... so selalu ingatkan diri beli barang-barang asas sekadar mencukupi je dulu... nak beli tambahan tu bila baby dah keluar nanti...

dah siap berjalan, baru terasa penatnya... sakit belakang pun dah terasa-rasa sangat... balik la rumah rehat-rehat kejap sambil sambung sembang lagi... cik imot tak boleh lepak lelama sangat sebab dia ada janji dengan kawan dia lagi malamnya...





Pssttt: orang yang baik hati ni ramai orang suka... kan imot?


Wednesday, November 20, 2013

Mak aih terkejut!

hadoiii... sabar jela... tengah tak ada mood nak buat kerja petang-petang gini, duduk dengan keadaan yang paling selesa atas kerusi ni sambil mengadap pc ha... relax-relax la kononnya... sekali, adoi rasa nak menjerit tiba-tiba... my baby kicked me! wahhh anakku... sebelah kiri je plak tu... naik ngilu rasa... HUHU...

kalau sebelum ni rasa pergerakan macam berombak-ombak je kan, maybe sebab dia rasa ummi dia ni sangat relax kot time kerja, tu yang dia sedap je menendang... bagus my baby... boleh jadi pengingat dalam diam ni... HAHA





Pssttt: seram pun ada... KIKIKI...

BSP cantik...lagi 3 minggu la buat BSP lagi ye...

4.1
6.2
6.2
5.4

orait doc... lagi 3 minggu baru buat bsp lagi... check jantung nampak normal... aku tanya pasal kedudukan baby, doc cakap kepala kat bawah sekarang... tapi tak payah risau sebab baby tengah pusing-pusing lagi sekarang... baikkk...

still tak tahu baby lelaki ke perempuan...





Pssttt: appointment seterusnya 11/12/2013? kalau tengok dekat kalendar, birthday sultan selangor, cuti umum ni untuk selangor... kk buka ke nanti? camne ye?

Tuesday, November 19, 2013

051113: Result BSP cantik lagi :)

4.1
4.9
4.6
6.6

6.6 tu nyaris-nyaris dah kan? HAHA... tu sebab makan sate 1 cucuk... selalu sebab hari selasa yang kena buat bsp, petang tu memang menu nasi kerabu dari pasar malam.. selalunya tak adalah tinggi camtu, paling tinggi pun naik sampai 5.4 je dari result bsp sebelum ni...

bila jumpa doktor kat hospital, doktor cakap bagus dah pandai diet sendiri... so dia berpuas hati dengan result bsp tu katanya, next checkup dia up lagi 2 bulan, bukannya sebulan macam sebelum ni... maknanya bulan Januari tahun depan la...

hari ni time untuk buat bsp lagi sebab esok ada checkup kat kk... pagi ni punya result, macam sebelum-sebelum ni, 4.1 :)

tengoklah result bsp lagi 3 kali nanti... will be update soon...





Pssttt: my baby selalu tendang kuat-kuat bila ummi dia ni tengok cerita suspen or aksi... HIHIHI...


Sunday, November 10, 2013

Baju dah tak muat...

HUHU... mr.abe ajak pergi kenduri tengahari tadi... lepas mandi, then bersiap-siap... cari-cari baju dalam almari, eh nak pakai apa ni?
Try pakai bju ala-ala jubah aku tu lagi, boleh masuk lagi ni... tapi kat bahagian perut dah macam sendat... agak tak selesa la juga kan tapi nak pergi kenduri sekejap je... mr.abe nak gi kerja pula pastu...

Asyik lupa nak ambil gambar perut... sekarang dah 23 minggu... cepatnya masa berlalu kan? minggu depan mr.abe dah janji nak pergi shopping barang keperluan asa untuk our baby... tak sabar... HIHI...






Pssttt: asyik tengok cite seram je skang... terasa baby paling banyak berdenyut bila cite tengah suspen gitu... HEHEHE, minta-minta baby berani bila kuar nanti, jangan penakut macam ummi dia... mr.abe yang cakap camtu :P

Monday, October 28, 2013

Makan naan cheese pukul 2 pagi... :)

HEHEHE... tetiba teringin nak makan naan cheese bila mr.abe tanya nak makan apa? sanggup tak nak makan nasi malam semalam, sebab nak makan naan cheese punya pasal... tunggu punya tunggu, dekat pukul 2 pagi baru mr.abe sampai rumah, memang dah tidur la masa tu... mr.abe kejutkan untuk bangun makan sebab dia dah beli... lewat sebab dia pergi tolong kawan dia angkat barang untuk pindah rumah... so tak apa la, asalkan dapat makan... pukul 2 pagi pun 2 pagi la... yang penting makanan tu still panas, mapley mari...

habis sekeping roti yang dah dipotong 4 bahagian tu... kuah pun sedap gler rasanya... rasa tak cukup pula... memang mengidam betul rasa time tu... dari bangun rasa mengantuk, sampai hilang rasa mengantuk sebab dah dapat makan... cuma agak kecewa tak rasa sangat cheese kat dalam roti naan tu...

malam ni nak naan cheese lagi la, tapi beli kat tempat lain pula... maybe dapat yang cheese banyak pula kan... HEHEHE... teringat naan cheese yang paling banyak cheese pernah makan, kat mapley bangi... memang cheese sangat, terbaik...





Pssttt: naan cheese... naan cheese... naan cheese... :)

Wednesday, October 23, 2013

Berapa banyak nak kena cucuk la ni...

HUHU... checkup hari ni ingatkan dapatlah balik office sebelum pukul 10 pagi, tapi rupanya lepas pukul 10 jgk ha sampainya... dapat giliran yang first dah, tapi prosesnya kena tambah la pula... kena buat injection kancing gigi, lepas tu ujian darah untuk HIV test...

dah macam kena round klinik tu 2 kali la ha... 1st round macam biasa... timbang... naik 2 kilo la pula, normal tak? normal la kot, nurse tak ada bising pun... HIHIHI... lepas tu pergi bilik untuk ambil darah... next ke makmal untuk ujian air kencing... lepas tu masuk jumpa doktor... oleh sebab aku ni kes gdm, lepas jumpa doktor, kena jumpa nurse pula... disuruhnya ambil injection kancing gigi ngan HIV tu la ha... tu yang jadi dua round tu... lenguh tangan kiri ni... jari, lengan, bahu... lengkap 3 bahagian kena cucuk...

hari ni tak ada scan detail pun, just doktor scan sekejap untuk tengok heartbeat... nanti lagi 2 minggu la baru detail scan kat hospital... minta-minta boleh nampak la jantina time tu... excited ni... appointment kat klinik pula lagi sebulan...





Pssttt: tak menyempat je nak pergi check gigi sebab habis checkup je dah lewat... bahagian gigi untuk check ibu mengandung sampai pukul 11.30 je kalau tak silap... nak menunggu tak la kan, nanti tak pasal-pasal kena ambil unpaid leave sebab lebih dari jam yang dibolehkan guna timeslip...

221013: Result BSP nampak cantik dah ni... :)


alhamdulillah... result bsp yang aku buat semalam nampak cantik je ha... angka 4 semuanya untuk keempat-empat kalinya...

4.1
4.9
4.4
4.9

mungkin sebab aku tak makan sangat... paginya sebab dah puasa di malam hari... then sarapan dengan bihun goreng je... lepas tu lunch tak makan nasi, roti wholemeal dengan sambal dan tuna je... lepas tu untuk dinner makan nasi kerabu yang aku beli kat pasar malam...

HUHU... dah rutin dah nasi kerabu di hari selasa... bsp aku pun kena buat setiap 2 minggu sekali, hari selasa... kena la dengan hari pasar malam kat tempat aku tu... semalam makan rasa tak cukup sebungkus... maybe sebab tengahari tak makan nasi kot... dah macam kebulur... KIKIKI...

lepas ambil bsp keempat lepas dinner tu, sempat mesej mr.abe minta belikan burger untuk supper... wah gitu... tak sihat betul makannya... lepas makan terus nak tidur pula tu... lagi la kan... semalam tak rasa sangat baby gerak, kejap-kejap je... malam masa nak tidur pun tak rasa... siangnya tu perut aku rasa sakit kat bahagian pusat, tak tahu kenapa... mama cakap baby nak membesar, lega la sikit...





Pssttt: seronoknya rasa baby bergerak dalam perut... macam ni rupanya rasa bila mengandung kan?

Thursday, October 10, 2013

091013: Baby malu... :P

HIHIHI... hilang rasa penat, nak marah bagai masa menunggu giliran untuk berjumpa doktor semalam lepas dah masuk bilik doktor... kalau ikutkan agak lama la juga menunggu kan... appointment pukul 10 tapi lepas habiskan masa kat bahagian pendaftaran, lepas tu menunggu lagi giliran kat bahagian klinik o&g hospital sungai buloh tu, rasanya tengahari baru sampai giliran aku... mr.abe dah bising-bising... memang orang lan pun boleh dengar dia membebel... adoiii, sabar jela...

aku tanya mr.abe, nanti masa kena masuk jumpa doktor, dia nak follow sekali ke aku masuk sorang? dia cakap nak masuk sekali la... aku ok jela, rasa lega la juga dia tetap nak ambil tau perkembangan even mulut dia cakap tak nak ikut dah aku datang checkup sebab buang masa menunggu lama-lama... KIKIKI...

bila nombor aku dipanggil, jalan la masuk bilik doktor... dari muka pintu dah nampak muka doktor tersenyum... lepas tu nampak nurse dan nurse pelatih lelaki ada 2 orang kat dalam tu juga... lepas doktor membebel sikit pasal diet aku dari result bsp tu, dia minta aku baring untuk scan baby... tirai tutup... yang ada nurse perempuan seorang, doktor tu, dan mr.abe...

doktor cakap dia akan explain dekat mr.abe dulu sebelum tunjuk dekat aku... rasa lega bila dengar doktor sebut pasal heartbeat ok, saiz dah semua yang berkaitan tu... rasa tak sabar plak untuk aku tengok... doktor cakap tak dapat nak tengok jantina lagi sebab even dia dah cuba untuk buat baby buka kaki, baby teap tak nak buka kakinya... HEHE... aku tak kesah, yang penting my baby sihat... lagipun baru 4 bulan lebih, nanti tunggu dalam 5 bulan, mungkin time tu lagi jelas kan untuk tengok lelaki ke perempuan...

tapi aku tahu yang mr.abe mengharapkan anak lelaki... cuma aku selalu ingatkan dia supaya terima seadanya... yang penting baby selamat... risau sebab gdm ni high risk untuk pregnancy... so yang paling penting, baby selamat je...

next appointment untuk jumpa doktor di hospital lagi sebulan... 2 minggu lagi checkup dia kk... nampaknya rutin checkup akan bertukar sebulan di kk, sebulan lagi di hospital sebab doktor nak monitor setiap 2 minggu... then bsp pun kena buat setiap 2 minggu sebelum hari checkup...

bila balik rumah after keluar dating sambil shopping kat tesco dengan mr.abe, cerita la kat my mama pasal baby tu... mama cakap kalau baby kepit kaki tak nak buka, perempuan la tu... sebab perempuan kan pemalu orangnya... HIHIHI... tengok muka mr.abe, tak ada ekspresi... maybe frust la kot... keputusan yang betulnya belum tahu lagi, so ada harapan lagi la kan...





Pssttt: mr.abe tidur awal malamnya, maybe penat teman aku seharian dah... masa tidur tu aku terjaga ayam sekejap sebab rasa macam perut kena tindih... rupanya mr.abe yang letakkan telinga dia kat my perut... then dengar dia tergelak sambil cakap apa ntah, tak ingat... sayang rupanya mr.abe dengan baby... :)



Tuesday, October 8, 2013

Tak boleh makan nasi lemak dah lepas ni!

arini kena buat bsp lagi... tapi semalam dah gatal jari pergi buat sendiri, alhamdulillah cantik bacaan yang aku dapat... siap tulis apa yang aku makan ha... kononnya boleh la detect makanan apa yang aku boleh makan, tak boleh makan...

pagi tadi buat bsp kat klinik, bacaan sebelum breakfast bagus, 4.3... HEHE... then ada appointment dengan dietition... dia monitor result bsp aku, dia cakap bagus la ni dapat kawal pemakanan... suka sekejap... then dia cerita pasal makanan yang aku boleh ambil dan tak boleh... siap demo berapa banyak amaunnya... alahai sikit sangat... nanti aku follow la mana yang patut... KIKIKI...

lepas tu, pergi jumpa doktor untuk tukar appointment checkup sebab esok ada appointment dekat hospital... so doktor bagi next appointment lagi 2 minggu katanya... aku OK jela... yang penting nak tahu result checkup kat hospital nanti macamana...

sampai dekat office agak awal, sebelum pukul 10... kalau ikutkan masa lepas aku breakfast tadi, dah kena buat bsp semula... oh ye, kan dah beli glucometer, sok buat sendiri la... alamak! tinggi pula kali ni... 7.2... ni semua sebab makan nasi lemak... HUHU... dah terfikir2 nak tipu ke tak ye dalam buku merah tu... takpelah, tulis je... tengok pula result bsp after lunch nanti macam mana... minta-minta turun la semula... dalam pukul 3 petang nanti la aku check lagi...





Pssttt: lepas ni tak nak makan nasi lemak dah...

071013: 1st quickening ke?

HIHI... excited sekejap semalam sampai menitis air mata... lepas solat maghrib, ter-rajin la pula... bangun ambil Al-Quran then mengaji...

tak tahu nak start baca dekat mana... nampak sangat dah lama tak baca kan? so dalam kepala terfikir 2 surah je... nak baca surah maryam ke yusuf ye? belek punya belek, rasa nak baca surah yusuf dulu malam tu... orang kata kalau anak lelaki, eloklah baca surah yusuf, kalau anak perempuan bacalah surah maryam... tapi sebab aku tak tahu lagi my baby ni lelaki ke perempuan, baca jela dulu mana yang terdetik nak baca dulu...

ada la dalam 2 muka surat lepas start baca, terasa berdenyut kat dalam perut... geli-geli je rasa... sekali... sambung lagi baca, eh lagi sekali rasa berdenyut... memang geli-geli sungguh rasa dalam perut time tu... tak semena-mena terfikir, itu ke quickening yang ornag duk kata-kata tu? terus bergenang air mata, menitis terus... tak boleh gambar perasaan time tu... sambung baca sambil mengalir air mata la sekejap ha jadinya... then lepas tu stop baca sebab hidung macam dah nak menitik air hidung... HIHI...

maybe my baby suka kot dengar ayat Al-Quran, sebab tu dah bagi tanda kat ummi nya ni... risau juga sebab rasa macam tak ada bergerak lagi, padahal dah masuk 18 minggu... tapi semalam memang lega sangat...





Pssttt: bila nak rasa geli-geli lagi ni ye?

Saturday, October 5, 2013

Dah beli glucometer!

Akhirnya aku beli juga glucose meter... Sebab taknak ulang-alik ke klinik semata-mata nak buat ujian bsp... So, lepas ni dah boleh buat sendiri...
Harga lepas diskaun RM95. Tambah beli test strip, RM50 harganya... Ada 25 keping je dalamnya... Mahal kan? Xpela, demi my baby...
Beli cotton tu sekotak, RM6.50 je, ada 100 keping... Then, lancet tu beli extra 25 batang lagi, sebatang 30 sen... So, total? Kira la sendiri... HUHU...
Sampai je rumah tadi, terus test. Membazir 2 test strip sebab duk mengetes meter tu jadi ke tak...
Result? 3.9! Alamak... Kurang dari 4.0, so cepat-cepat makan... Kesian my baby...

Pssttt: doakan result bsp minggu depan cantik... Taknak ambil insulin...

Thursday, September 26, 2013

Result BSP 1 & 2

oleh sebab aku ada diabetes background yakni dari family history (abah), so masa awal antenatal checkup aku dah kena minum air gula... masa tu pregnant 14 week. result darah aku kandungan gula ternyata tinggi, 9.0 kalau tak silap... so aku kena buat bsp...

bsp yang pertama, result memang tak cantik... maybe sebab aku tak faham sangat kot... nurse cakap makan stop pukul ni datang check darah lepas 2 jam... tp boleh plak aku makan gula-gula sebelum check darah tu... HAHA... so antara 4 kali test bsp yang pertama tu, yang paling tinggi 8.0 (tengahari), follow dengan sebelum tidur punya, 7.1... yang pagi dan petang rendah bacaannya, yang time ni memang follow betul-betul punya... bila checkup keesokannya, doktor minta aku buat bsp kali kedua seminggu lepasnya...

bsp kali kedua, pagi cantik sebab malamnya puasa, tengahari cantik juga, petang cantik juga... sebelum tidur yang tak cantik... 7.0... eh, silap...9.0 kot... tapi kat buku merah aku tulis 7.0... HUHU... actually ak dah stop makan pukul 6.30 petang... suppose 2 jam lepas tu buat test darah la kan... tapi kebetulan aku dan mr.abe keluar malamnya... then tetiba dia nak makan mcd... wah sedap! taknak makan rasa rugi la kan, takkan nak tengok je mr.abe dan yaya makan... so aku jamah la sikit... sikit je aku rasa... then bila balik rumah, aku pinjam alat test darah ayah aku la untuk check, tapi aku rest rasanya sejam gitu... bip2 bunyi alat tu, mak aihhh!!! 15.5! cuak sekejap... my mama cakap tunggu lagi sejam, test semula... so sejam kemudian, aku test lagi... 9.0! menurun la sikit tapi still dah lebih dari bacaan yang doktor nak... yang eloknya 4-6.7 je... sebab takut sangat doktor bising, aku tulis la 7.0... HEHEHE...

checkup keesokannya, doktor compare result kedua-dua bsp aku... dia cakap patutnya aku dah kena ambil insulin sebab bacaan tak cantik sangat dan dah kena detect dengan gdm ni time awal pregnancy... cuak dah aku... menahan je dengar nada suara doktor tu macam tinggi sikit... apa la doktor ni... dia siap cakap kalau amik insulin kena bersalin awal, time 36 weeks... HUHU... then dia suruh baring sekejap untuk check heartbeat baby... dia tunjuk heartbeat, nampak la sekejap baby gerak-gerak... rasa seronok je... aku dalam week 16, so doktor tanya dah rasa baby gerak? aku cakap belum la kot... dia cakap takpe, nanti tengok dalam week 18 pula... aku angguk je... pastu doktor buat surat refer hospital untuk buat appointment detail scan pula... lagi cuak dibuatnya...

lepas habis checkup, terus pergi ke hospital sungai buloh bahagian o&g tu... ramai betul orang... ntah apa-apa masalah la yang dorang kena, ingatkan aku la yang bermasalah sangat... tunggu lama la juga kan, mata asyik tengok jam sebab nak kena masuk office lagi lepas tu... pukul 11 pagi camtu baru sampai turn aku ha... appointment lagi 2 minggu, sehari sebelum datang kena buat sekali lagi bsp... aku dah bagitau yang tarikh appointment tu sama dengan tarikh checkup kat kk, tapi nurse tu cakap, datang kat hospital... baiklah... nanti la aku inform kk time buat bsp nanti... tapi dah plan nak beli alat check darah tu sendiri sebab malas nak pergi kk... ke nak tunggu result hospital, baru inform kk? rasanya yang tu lagi baik kot...

sampai kat office pukul 11.33 pagi... nasib baiklah dekat je dengan office kan...





Pssttt: doakan my baby baik-baik saja... kesian kat dia...

Friday, September 20, 2013

Luahanku di hari Jumaat...

setiap kali lepas solat, cuma teringat nak doa untuk baby je... sedih sebab tak tahu baby sihat ke tak... tambah pula dengan keadaan tak sihat macam ni... macam-macam dalam kepala... nak makan ubat pun serba-salah rasanya... tapi tak makan ubat, lambat pula nak baik... demam panas aritu memang tawakal sangat-sangat makan ubat sebab badan terlampau panas... macam mana la baby nak membesar dengan baik kalau diri kita ni sakit kan? bila tanya doktor, dia cakap ok je makan ubat tapi bila tanya orang lain ramai pula cakap jangan makan ubat... kita yang tak ada pengalaman ni rasa tersepit sangat... cuma boleh berserah je dengan Allah... tak apa sakit tu untuk diri aku ni tapi minta-minta baby tak rasa sakit kat dalam... hurmmm...

sekarang ni tambah pula dengan kena gdm ataupun bahasa senangnya kencing manis time pregnant... family history, so nampaknya aku pun dah terkena... doktor suruh diet untuk kawal kandungan gula dalam darah aku sendiri... nak diet macam mana pun aku tak tahu lah... dengan tengah ada selera macam ni, bila fikir pasal tu terpaksa kurangkan mana yang patut... kadang-kadang rasa takut nak makan... tutup mata je nampak kuih-kuih kegemaran... doktor cakap kalau aku masih tak dapat kawal kandungan gula aku sendiri, nanti terpaksa ambil suntikan insulin setiap hari... sangat aku nak elakkan...

dari carian aku kat google, gdm ni bahaya... untuk ibu dan juga baby... banyak sangat kesannya... kadang-kadang terfikir, banyaknya dugaan yang Allah bagi untuk aku... kenapa orang lain nampak senang je mengandung... tak ada apa-apa masalah... dari rasa mual yang buat aku tak larat bangun sampai terpaksa ambil cuti tanpa gaji... demam, batuk, selesema (tengah musim ramai orang sakit)... ni kena kencing manis time mengandung pula... macam mana nak harungi ni? semoga aku lebih kuat dengan dugaan-dugaan ni...





Pssttt: anak ummi sihat tak kat dalam tu?

Tuesday, September 3, 2013

Rindu dengan blog ke?

lama kan tak update pape? rindu ngan blog hatishidaberkatakata ni... HAHAHA...

keadaan diri dah semakin baik... dah mampu buat kerja rumah sikit-sikit... alhamdulillah tak berpanjangan malasnya... kesian mr.abe nak melayan kerenah aku nanti...

actually ada beberapa update yang tak dipublish kepada umum... beberapa bulan yang lalu punya cerita... maybe akan di'release'kan pada bulan depan... :P

doakan yang terbaik ye korang semua...





Pssttt: rindu nak kembali berblog seperti selalu...

Tuesday, August 27, 2013

Gagah juga... jangan nak lembik-lembik!

HUHUHU... semalam dah kembali bekerja selepas hampir 3 minggu bercuti... payahnya nak bangun dah satu hal, gagahkan juga drive sendiri ke office.. rasa kekok sebab dah sebulan lebih tak pegang stereng langsung... KIKIKI... tapi alhamdulillah sampai dah pulang ke rumah dengan selamat...

semalam di office, menahan je tekak ni dari muntah... tahan...tahan... risau kalau muntah memang lembik la jadinya... nak balik rumah pun nak kena fikir banyak kali sebab cuti dah habis... tinggal kuota MC jela lagi ha... so kena guna sebaik mungkin sebab ada beberapa bulan lagi sebelum habis tahun 2013 ni...

dari pagi sampai petang, rasanya berapa kali je aku bangun dari kerusi... pergi toilet, ambil air kat pantry, surau... nak berjalan lebih-lebih tak berani sangat sebab rasa huyung-hayang je bila berdiri lama sangat... ni la kesan asyik tidur je kat rumah sepanjang cuti kan... itulah padahnya...

bos pun ada panggil tanyakan keadaan aku dah semakin baik ke tak... aku cakaplah dah ok la sikit dari sebelum cuti tu... tapi belum boleh makan sembarangan lagi, belum ada selera sangat... makan pun pilih makanan yang kering-kering dan tak berbau... bos cakap dah nampak normal sikit muka aku berbanding aritu nampak pucat sangat katanya... aku sengih jela, mengiyakan je kata dia walaupun perut aku ni dah macam meragam sebab tak dapat muntah...

arini datang office seperti biasa lagi... sempat main candy crush pagi tadi 1 round sebelum bergerak datang office... HAHAHA... sama juga rasa macam semalam, hope taklah meleret sampai ke petang... cepatlah baik... perlukan concentration nak buat kerja ni...





Pssttt: sakit perut...

Monday, July 8, 2013

060713: Rilex...jangan fikir sangat, buat macam biasa je...

masuk je bilik dr.anita, terus dia senyum dan tanya aku... aku cerita mengenai test kit yang aku dah buat 2 kali tu, then dia senyum aje... dia memang dah tau pasal miscarriage yang first tu, so dia dah tahu la serba sedikit. dia cakap, kalau dah 2 kali test sama je resultnya, betul la tu... kenapa nak buat upt test lagi... then bila aku cerita pasal kebimbangan aku, dia cakap dia faham... aku diberi pilihan nak buat upt test or dia scan je terus... oleh sebab mengikut perkiraan aku baru 5 minggu, aku cakap nak upt test je dulu... nak dapatkan confirmation pregnant from doctor... so bila buat upt test kat klinik pun, juga sama... positif 2 clear line! alhamdulillah betul la kan...

for the 3rd time I do the same test... 



dr.anita cakap relax2 je... jangan fikir sangat pasal kandungan yang sebelum ni... mungkin kali ni baru la rezeki untuk aku kan... dia juga bagitau, biasanya sepanjang pregnant, hanya 2 kali je buat scan... tapi kalau aku still nak buat scan banyak kali untuk puaskan hati, boleh datang bila-bila masa katanya...





Pssttt: terima kasih Allah... mr.abe sangat gembira... dia dah bagitau mama dan adik ipar aku tu... semalam mila call ucap tahniah... mekaseh... tengah tunggu anak saudara kuar je ni...

Tuesday, July 2, 2013

010713: 2 line kan?

ikut pengiraan, time ni 4 minggu 3 hari





Pssttt: masa buat pregnancy test ni, aku kat gold coast morib untuk short vacation + advanced 1 year wedding anniversary aku dengan mr.abe... :)

Monday, June 24, 2013

Berjerebu luar sana tu kan?

mesti ramai yang alami masalah pedih mata, sakit tekak, batuk-batuk, susah nak bernafas... banyak algi la yang seangkatan dengan simpton-simpton ni... semuanya sebab jerebu... dah macam musim pun jerebu ni, setahun sekali mesti ada... haishhh...

kelmarin bila bangun pagi, aku tengok kat luar macam berkabus pun ada... langit macam blur-blur... rupanya jerebu dah sampai ke kawasan aku dah... tapi tetap kena keluar sebab nak pergi riki kedai untuk beli baju raya... pastu basuh kereta dan vakum... last sekali beli lauk kat kedai aceh... sakit-sakit tekak aku ni even dah tahan tak bernafas sangat kan... gler cool sbb tahan-tahan nafas... penutup mulut malas beli, tu la jadinya... mata pun pedih je... bila dah balik rumah, terus tak nak keluar-keluar dah... tapi still dalam rumah tu boleh bau macam bau asap camtu ha... make sure minum air masak dalam kuantiti yang banyak ye korang... aku pun tengah cuba ni... tapi dari pagi tadi, sebotol pun belum habis... HEEEEE...

kelmarin gak my adik ipar sakit perut... dia rasa macam nak bersalin tapi bila pergi hospital, doktor cakap bukaan tak ada lagi... so dia cucuk painkiller je... kalau ikutkan due dia bulan depan, lebih kurang sebulan lagi la tarikhnya... tiba-tiba teringat kat pregnancy aku dulu... suppose due pun bulan 7 juga... HUHU... belum ada rezeki, Allah nak bagi peluang berhoneymoon lagi dengan mr.abe... KIKIKI...

sabtu? tak ada pergi mana rasanya... aku duduk kat rumah je layan program-program ka tv tu... dah puas tengok tv, aku tengok movie... batman collection... HEHE...

jumaat lepas balik kerja, pergi jemput mr.abe kat rumah, then ke kuang... makan steamboat bbq... makan la banyak-banyak, ada orang belanja kan... then seronok sebab tak payah masak... usya tayangan movie kat mbo, ada masa yang sesuai untuk kitorg tengok... so mr.abe ajak pergi tengok wayang la kan... kami tengok world war z... best3... seronok berdating dengan husband sendiri... :P





Pssttt: tak sabar nak tunggu ahad... nak pergi short honeymoon...

Monday, June 17, 2013

160613: Selamat Hari Bapa...

sabtu tak dapat pergi melawat abah kat hospital sebab kaki aku tiba-tiba jadi sakit sangat bila pijak lantai... so baring tengok tv jela kat rumah... then hari ahad tu, aku pergi melawat pada waktu tengahari... sekejap je sambil-sambil nak ambil si yaya dan ada sebab mama nak stay teman abah sampai habis waktu melawat yang belah petang pula katanya..

hari ahad tu sambutan hari bapa kan? so, selamat hari bapa, abah... semoga abah cepat sembuh...





menyibuk je dorang ni datang hospital...






Pssttt: monday always bellusss... nak balik cepat...

Friday, June 14, 2013

Thursday, June 13, 2013

Lama tak jumpa mek dengan tok ayoh...

semoga perjalanan mek, tok ayoh dan mok cik aya sekeluarga berjalan lancar dan selamat sampai ke kl ni sebelum lewat malam... sanggup dorang datang dari jauh semata-mata nak datang melawat abah kat hospital... terharunya rasa...





Pssttt: malam nanti kena memulakan misi mengemas rumah sebelum kena complaint berselerak... wah penatnya... :P

Wednesday, June 12, 2013

110613: Kenapa cuai?

alhamdulillah... pagi ni dah tanya mama yang dah pergi tengok abah kat hospital... mama cakap salur oksigen dah dikeluarkan, doctor tengah monitor perkembangan pernafasan abah... if semuanya ok, insyaallah esok baru akan ditransfer ke CCU...

penat masih terasa bila aku bangun pagi tadi... semalam bercuti sebab abah buat heart bypass operation kat hospital uitm sungai buloh. lepas hantar boboy dan ada ke sekolah, terus pergi ke hospital... sempat jumpa abah sebelum nurse tolak abah masuk ke bahagian persediaan untuk operation... mata abah bertakung, sedih pula aku tengok... tak lama pun sebab lepas nurse check semua yang patut, darah untuk ganti lepas operation, abah dah kena tolak masuk tepat 7.30 pagi...

stay kat situ sampai pukul 9, kemas-kemas barang abah, pergi sarapan dengan mama dan pok muda yang datang juga pagi semalam... lepas tu aku balik ke rumah dulu untuk memasak untuk adik-adik dan my hubby makan... tengahari baru pergi semula sebab ingat abah dah abis operation... tapi belum lagi, still menunggu sampai tertidur... sempat pergi ke aeon sri gombak untuk close kad kredit dengan minta settlement letter motor bear...

petang dalam pukul 5 camtu mama bagitau boleh masuk 2 orang ke bilik after operation tu untuk tengok abah... kena pakai baju, penutup kepala dan kaki pakai buang tu... doktor cakap condition stabil... dorang start operation pukul 10 pagi, siap dalam pukul 3 petang... tak lama pun boleh saty dalam bilik tu, dah kena keluar...

petang dalam 6.30 aku kelaur sekejap untuk ambil adik-adik aku akt sekolah, then terus ke hospital semula... yang lain-lain dah dapat masuk bergilir-gilir dalam tu untuk tengok abah... then masa aku tengah naik lif, ada sorang doktor or nurse lelaki tengah bawa filem xray naik juga... tiba-tiba rasa cuak sebab muka dia macam serius... bila sampai, aku nampak dia tergesa-gesa masuk dalam bilik dengan my mama pun kena masuk juga... abg jep yang baru lepas tengok abah cakap yang doktor nak bercakap dengan mama sebab ada hal penting... cuak betul rasanya...

tambah cuak bila time mama nak keluar tu, aku nampak mata mama merah... macam orang nak nangis... then bila dah ada kat luar, kitorang tanyalah kenapa dengan abah... mama cerita yang doktor bawa abah masuk bilik bedah semula sebab dalam xray ada nampak kapas tertinggal... rasa macam nak menangis tapi aku tahan je... kenapa cuai sangat... suppose doktor dah boleh sedarkan abah masa tu, tapi kena masuk semula bilik bedah pukul 7 petang... 

8.30 malam baru siap, then sekali lagi mama kena masuk jumpa doktor... aku sorang je tunggu kat luar masa tu sebab adik-adik yang lain dah balik... bila mama keluar je, terus tanya... mama cakap doktor dah keluarkan dan mama request untuk tengok sendiri cotton yang dah keluarkan tu... untuk legakan hati mama... doktor minta kami balik sebab tak boleh tunggu... kalau ada apa-apa, nurse akan call katanya... dorang nak monitor keadaan abah bagi betul-betul stabil before dorang buka salur pernafasan dari mulut abah...

tengok dari pintu yang dikunci je...





Pssttt: mama cakap abah tanya siapa mama tadi... maybe tak cam sebab kena pakai mask... pastu abah tanya mana anak-anak? sedihnya dengar... petang nanti kaklong datang tengok abah k...

Monday, June 10, 2013

080613: Jauhnya Mersing...

alhamdulillah... perjalanan yag aku rasakan amat jauh masa gi Mersing sabtu aritu... sebab? satunya sebab tak pernah sampai sana, so rasa macam jauh la sangat kan... then banyak sangat persinggahan... lepas ima dan ajie ambil kami kat rumah, ke KL dulu untuk pickup kiki dan komeng... pastu ke lcct pula untuk hantar komeng sebab dia dah nak balik sabah, isnin dah start mengajar kan, tak sempat la nak join kami untuk pergi kenduri kat mersing... lepas tu kami singgah ke bangi pula untuk pickup cik tat... lepas tu barulah sambung perjalanan yang sebenar ke mersing...

fuh! mana tak rasa jauh kan? KIKIKI...

dari pukul 8 pagi la camtu kan aku kuar, pukul 1 pagi camtu baru sampai ke rumah semula... nasiblah esoknya still cuti... dah selesai urusan makan kenduri si dayah, menyinggah lagi ke rumah eypul kejap untuk kenal-kenal rumah, lepas tu melepak di pantai mersing pula... 6.30 camtu baru gerak balik kl, tapi semapt menyinggah kat muadzam syah untuk makan... lepas hantar kiki dan tat kat bangi barulah sambung perjalanan balik ke sungai buloh... kesian kat ajie sebab dia yang drive pergi dan juga balik... HAHA!

si yaya yang aku bawa sekali, nasib baik tak meragam cuma dia mengamuk kejap-kejap sebab abg ipar kesayangan dia mengacau... HIHI... hanginlah juga aku sekejap dengan my hubby tu, suka sangat mengacau si yaya tu bagi menangis la, bagi bengang la... sabo jela...

tido tido tido jela kerja mr.abe...


ima dan ajie jadi driver kami untuk 1 hari...

kiki dan tat



so kat bawah ni gambar kami dengan pengantin...












oleh sebab kami sampai dah dekat pukul 2 petag, so kami tahan dulu pengantin untuk sesi bergambar sebelum lepaskan dorang untuk pergi outdoor photoshoot... jahat kan kami? kami datang dari jauh ooo... KIKIKI...

bawah ni my gambar dengan mr.abe di pantai sri mersing...

ops! terselit my lil sis, yaya... suka dia dapat main kat playground kat pantai tu... :)

muka orang penat sebab duduk je dalam kereta tak buat pape... hihihi...



yang ni pic mr.abe dan yaya time singgah makan...






Pssttt: yaya budak paling gembira sebab dia dapat jalan-jalan... tak sebut pasal mama langsung... ape la yaya ni...

Thursday, June 6, 2013

010613: Selamat Pengantin Baru Emy & Dayah

dah selamat lagi 2 orang kawan aku melangsungkan majlis perkahwinan mereka... oleh sebab dua-dua buat tarikh yang sama, jadinya dapat pergi 1 je majlis kerana masalah jarak yang jauh... so plannya pergi majlis yang di maran, pahang iaitu majlis emy@maran... minggu ni ingatnya nak ke majlis dayah pula yang sebelah lelaki di mersing, johor... masih dalam perbincangan memandangkan my abah kena masuk wad dah esok sebab tarikh operation bypass jantung adalah selasa nanti... dapat pergi or tak dapat pergi, hope kawanku faham la ye...



ini gambar kami masa di majlis maran...







Pssttt: kami suka ais-krim... arini nak beli ais-krim kacang lagi la...

-RM13.62

akhirnya... akhir bln 4 aritu lagi aku start memohon untuk buat balance transfer credit card from AEON to HSBC Amanah, arini baru aku nampak angka dekat akaun AEON aku jadi negatif! Yes!!! ada beberapa kesilapan teknikal yang membuatkan process nya jadi lama... kira macam aku dah kena apply 3 kali kot baru daapt settle... dah puas bergaduh dengan customer service AEON nya lagi... HAHA! lepas ni dah boleh pergi AEON branch untuk close my credit card... sukaX3... rasa macam terhapus satu beban... alhamudulillah...





Pssttt: esok sempat ke nak pergi ek? macam jauh pun ada...

Monday, May 27, 2013

250513: Dua je yang sempat...

majlis im&hanis + majlis kawan mr.abe

tahniah kepada kawan-kawan aku yang melangsungkan majlis perkahwinan pada 25/05/2013 yang lalu... tapi hanya sempat pergi yang dekat-dekat je... yang kat perak, johor, kedah tu, minta maaf sangat-sangat... dah hujung bulan lagipun, jadi payah sikit la nak berjalan jauh-jauh kan... harap korang semua memahami la... tapi doa untuk kawan-kawan aku yang sudah masuk ke alam perkahwinan ni sentiasa ada... moga semuanya cepat dapat anak tau... dimurahkan rezeki hendaknya...





Pssttt: next week pun terpaksa pergi satu majlis je... yang lain tak sempat... minta maaf awal-awal...

Friday, May 17, 2013

23? Hok Aloh!

HAHAHA... semalam 16/05/2013 merupakan hari guru kan? juga adalah birthday my 'big' brother, halim aka alim aka bear aka ahkid oppa... :P

happy birhday alim...





untuk makan-makan, kami buat steamboat dan bbq kat rumah aku... cayalah!
















Pssttt: kekenyangan... :)

Tuesday, May 7, 2013

Kipas amat berguna bila aircond macam tak berfungsi... :P

see my table... arini dah ada kipas baru... rasa panas sejak pagi tadi sebab aircond macam tak rasa sejuk je kan... nama je bekerja kat kilang aircond... HAHA! protes ni... baru je gi beli tadi tau... RM23.00!



060513: Mr. Abe happy dapat PS3 :)

HAHAHA... sabar ajelah my hubby tu... PS3 punya pasal, sanggup nak gi lowyat juga even tengah demam, selesema bagai...

alkisahnya, my bonus untuk last year punya dah masuk masa dia kat kampung. so, aku bagitau la dah boleh belikan dia ps3 yang dia nak sangat tu... so, ahad malam lepas mengundi, terus dia balik ke KL dengan bas. pagi sabtu tu, subuh-subuh dah menunggu bas mr.abe sampai kat putra... kesian, demam...selesema... sampai rumah dia terus sambung tidur...

paginya sikit, bila aku pun dah bangun siapkan sarapan, ajak dia makan sekali... tanya semula, nak pergi juga ke lowyat? sebab kan selangor cuti, so boleh pergi awal... kalau tak kena tunggu weekend la bila tak bekerja... dengan muka tak larat, dia cakap jom pergi... terus pergi mandi, then tunggu aku bersiap pula... tak jadi ajak epan sekali sebab masa mr.abe pergi rumah mama, katanya belum bangun lagi... pukul 11 pagi macam tu, kami bergerak... oleh sebab mr.abe asyik bersin jek, tak larat katanya... jadi aku lah yang kena drive...

sampai je kat lowyat, dah ok sikit condition mr.abe, terus kami pergi tanya kedai yang ada jual ps3 crack... mostly tak ada sebab keluaran terbaru ps3 semuanya dah tak boleh crack dorang kata... kalau ada yang jual ps3 lama, ada kedai yang boleh tolong crack... so kami melilau lagi, sampailah jumpa satu kedai ni... dia cakap dia still ada stock ps3 yang crack punya... kami pun apa lagi, terus la deal... beli external hard disk tambahan, then bagi kat dia untuk install game ikut list yang mr.abe dah bagi... katanya around pukul 6 siaplah... jadi kami cuba riki-riki harga kat kedai lain pula... ternyata keputusan untuk ambil kat kedai tadi yang paling terbaik... tempat lain ada juga bila kami dah tanya banyak kedai, tapi agak mahal katanya... lebih mahal dari harga yang kami dapat kat kedai tadi... aku bayar deposit, then selebihnya bila semuanya dah siap...

pergi la shopping baju sikit... tak banyak yang berkenan, kasut banyak la yang aku suka tapi sebab dah beli kat ou beberapa hari yang lepas, so tutup mata je... tak boleh membazir duit bonus ni, kot tiba-tiba ada emergency, boleh guna kan... dapat 2 helai baju je, itupun lepas dah mendapat kelulusan dari mr.abe... maklumlah, dia sangat cerewet... kalau yang dia tak berkenan, dia cakap jangan pakai tu maknanya janganlah pakai sampai bila-bila dah... HAHA!

dah puas jalan-jalan, makan-makan, mr.abe pun dah kembali lemah tak bermaya badannya... dia duduk je berehat sementara aku sambung melilau tengok gadget pula... seronok je tengok, tapi harganya pun seronok juga... kami pergi semula ke kedai ps3 tu untuk tengok dah siap ke belum... masih ada game yang tak habis download, so mr.abe sempat test bermain kat situ dulu...





Pssttt: mr.abe tak tidur malam tadi bermain ps3... kena marah la dengan aku kan? bese ni! macam budak-budak kaki games!

Saturday, May 4, 2013

020513: Duit balance markup rumah

Owner lama dah masukkan duit balance dari harga yang aku markup rumah... Tak banyak yang dapat pun tapi alhamdulillah urusan semua dah selesai...

Tunggu mr.abe balik untuk pergi bayar balance caj yang kami kena bayar dengan lawyer... Balance dari tu, kami akan guna untuk beli barang-barang rumah yang kami tak ada lagi... Mudah-mudahan cukup bagi kami...



Pssttt: urusan beli rumah sangat leceh...

010513: Iron Man 3

Heh! Baru nak update... Ni pun sebab boring gler dah xtau nak buat apa sorang-sorang kat umah ni... Tengah tunggu mesin basuh stop. KIKIKI...

Mr.abe dah blk ke kampung untuk mengundi dari hari rabu aritu... Dia naik bas malam, so sempat gi menghantar dia ditemani my mama sebab risau nak bawa kereta sorang malam-malam... Bas dahla pukul 9.30 kan... HUHU...

Oleh sebab 1 Mei adalah cuti umum, dah beli tiket awal-awal untuk tengok iron man 3 kat OU... Nak dijadikan cerita, kami stuck dalam jem lebih kurg sejam juga la... Lepas tu parking pula tak ada... Macam biasa, mr.abe sangat tak menyabar, marah-marah dah sebab asyik tak jumpa mana nak parking...

Bila mr.abe cakap nak turun parking kat bawah, terus minta dia drop aku kat pintu gsc... Jam pun dah nak ke waktu kami untuk tengok wayang... Pergi ke kaunter untuk ambil tiket yang dah dibeli tu, terus beratur untuk beli popcorn...

Orang sangatlah ramai... Cutilah katakan... Nasib mr.abe sampai cepat, kiranya masuk panggung tak perlu tengok iklan lama-lama la... Biasalah gsc kan... HEHE...

Keseluruhan cerita adalah best even awalnya agak slow sikit... Tapi bila sampai bahagian action, menarik... Siap orang boleh gelak-gelak lagi... So enjoy la... Siap kena berlari pergi toilet kejap sebab minum air banyak sangat... Nasib sempat catch up semula cerita... HUHU...

Pssttt: beli 2 tiket gsc dapat voucher glitters ngan zalora...tapi x guna pun... HAHA!

Tuesday, April 30, 2013

280413: Yaya suka belon abe loh buat... :)

my adik bongsu baru berumur 3 tahun rupanya tahun ni... besar betul aku rasa... HAHAHA... tapi yaya dah jadi adik kesayangan mr.abe... memang jadi mangsa sakat jela hari-hari... untuk birthday yaya tahun ni, mr.abe dah tolong tiupkan belon banyak-banyak, then lukis gambar kat belon tu... lepas je potong kek, yaya duk leka bermain ngan belon je, makan pun xnak... HIHI...

sabar ye dear, belum ada rezeki kita nak ada anak sendiri...




































bawa bersiar-siar makan aiskrim kat tasik biru, kundang...
















Pssttt: next birthday untuk yaya, harapnya dapat bagi teman bermain untuk dia nanti...