Saturday, October 30, 2010

Bergembira Bersama Keluarga HR...



pagi2 lagi aku dah terjaga... aku tengok kat tingkap hujan tengah lebat... after solat pun still xde tanda nak reda... aishhh, jadi ke tak dorang ni dengan plan dorang tu... tak jadi pun aku tak kesah tapi kesah la juga sebab dah bagi rm10 untuk bahagian aku join program family bagi HR department... huhu... rm10 pun berkira ke? mesti...


8.45 pagi aku dah sampai kat caltex depan kawasan perumahan aku... ditemani my mama after bawa mama pergi beli sarapan pagi... lagipun mama kea bawa balik my wugie sebab aku tumpang kereta member je...

9.20 pagi baru aku nampak kelibat dorang2 tu masuk ke caltex berderet2 3 buah kereta... aku pun naik la kat salah satu dari kereta tu... naik kembara menemani 2 orang anak dara yang lain... yang lain sudah berfamili... segan plak rasanya... kitorang pun meneruskan perjalanan ke detinasi yang hendak dituju...

kitorang sampai ke ulu yam xtau la pukul berapa... eh, ke ulu yam ke kitorang pergi tu? hahaha... baru nak bagitau kan? aah, dorang plan picnic ke ulu yam... kehadiran aku macam menyerikan keadaan la...

sampai2 je terus mengangkut semua barang2 and kitorang turun ke pondok yang telah kak wan tempah... apa lagi, teruslah buat apa yang sepatutnya...

tengah duk buat persiapan, datang la lagi keluarga2 yang lain... tiba2 rasa mengganggu pula program mereka... tapi aku cuba tak merasa rendah diri sangat sebab dorang sangat sempoi... tambah lak ada geng, si zaliza from SHE department... kitorang ni dah jadi keluarga angkat la gitu ha...

dah puas baham2 kerang bakar, ayam bakar, ikan bakar, bihun, sandwich... terasa nak berendam jadi badak dalam air la kan... tunggu la aku dengan liza untuk sesiapa merasmikan acara masuk dalam air... dalam kul 12 gitu la baru kitorang memasukkan diri kitorang ni dalam air... weee... sejuk...



(gambar akan diupdate kemudian)



dah puas bermain air, kitorang pun bergerak balik... eh tak... kitorang menuju ke arah subang... singgah bermain boling 1 game kat mana entah... tapi dalam kawasan golf... aku dah berkira2 sebab time tu duit rasanya ada rm30 jek dalam dompet... nasiblah dorang nak main 1 game je... hihi...





Pssttt: malamnya aku bawa my family makan2 di aiman seafood yang terletak di kampung melayu...huhu... maybe akan ada entri pasal ni... next time ok...




Friday, October 29, 2010

Kemalangan Telahpun Berlaku Pada "Mereka"...



waaa... broadband aku bengkok! my lappy tertiarap! dorang telah mengalami kemalangan yang tidak disengajakan pada pagi2 buta tadi...


camni ceritanya...

kitorang tengah tidur... my mama, 2 orang adik aku telah mengecilkan badan mereka untuk tidur bersama aku malam tadi... biasa pun selalu gak macam tu... tapi entah kenapa pagi tadi tanpa diduga aku terjaga sebab dengar bunyi macam benda jatuh... dah macam bunyi kut bunyinya... aku fikir adik aku si ada tu yang jatuh sebab dia dah banyak kali jatuh katil bila tidur dengan kakak dia si ayuni tu...

terjagalah aku ni, terus bangun! "aik, si intan ni ada je atas katil... habis apa yang jatuh?"

wuuu... dalam kesamaran gelap2 pagi kul 2 lebih tu, aku nampak my mama tengah angkat my lappy yang tertiarap atas lantai... aku tergamam dah... dalam hati, "habislah lappy aku ni... dah la usang, terhempas plak..." tapi muka aku budget relax sambil bangun buka lampu dan tengok apa yang jadi... muka agak tegang bila mama pegang broadband aku... erk! bengkok!

my mama macam selalu, kalau dah nampak muka straight aku confirm agak gelabah... boleh nampak dari raut wajah mama kesayanganku tu... terus keluar dari bilik aku, bawa sekali si kecil alya...

"arghhh... cepat2 try on lappy..." aku cakap dalam hati jela... dah la nak on lappy tu pun ada caranya... pen... garfu... semua ada dalam bilik aku tu untuk buat prosedur menghidupkan my lappy...

alhamdulillah, hidup lagi lappy tu walaupun mengalami hentakan yang amat kuat tanpa bantuan daya serapan seperti carpet ke... tilam ke... hanya lantai simen yang berlapik tikar getah... huuu... nak ketawa pun ada tengok broadband aku tu... bengkok... tapi try la cucuk pada my lappy... sekali lagi alhamdulillah still dapat detect ke"broadband"an tu...

hehe... pagi tadi aku bagitau my mama yang broadband kena hantar kedai kot... bengkok xleh nak betulkan... hihi... my mama pun kata esok pergi sama2 tengok camne... gelak2 aku dengan ayuni dengar cerita my mama yang gelisah lepas keluar dari bilik aku pagi tadi... risau aku marah katanya... tambah lak pagi tadi masa bersiap aku senyap je, tak bersembang dengan my mama yang tengah memasak untuk bekal aku... actually tak tahu pun apa yang mama bekalkan untuk aku ni... lunch nanti baru tau... hihi...

aku tak marah pun dengan my mama, memang tak sengaja la kot tersepak meja tu sampai terbalik harta pusaka yang banyak berjasa sepanjang aku study 3 tahun kat ukm... tak apa mama, benda dah jadi... pasal broadband tu jela maybe ada masalah sikit... nanti akan diselesaikan...

tak sempat nak snap gambar broadband aku yang telah bengkok itu... nantilah, di lain entri...





Pssttt: goodluck again to him for today's paper... sorry menyemakkan inbox dengan my message yang merepek je pagi2 buta tadi...


Thursday, October 28, 2010

Sakit Dan Rasa Malas Teramat...



hari ni dah masuk hari ketiga gastrik aku ni... semalam pergi klinik, doktor bagi ubat je... siap pesan aku makan on time... doktor tu ingat aku diet apa? xde masa nak diet sekarang ni... makan je cuma selera tu kadang2 xde... nak buat camne kan?


my colleague suruh minta mc je ha... tapi aishhh, berat plak rasanya... dah la aku ni baru kerja, belum confirm lagi... dah macam2 nanti bos aku fikir... " belum confirm dah ada banyak masalah kedatangan..." aku rasa la bos aku akan fikir camtu...

tambah lak hari tu aku dah minta satu hari unpaid leave sebab nak balik kampung raya haji ni... bukan saja2 ok... company ni yang bagi cuti sehari je untuk raya haji, mana cukup... siapa yang kampung memang stay area sini xpela...

adoiii... nak buat kerja pun tak senang dengan sakit camni... rasa macam nak gi jumpa doktor tu sekali lagi dan minta mc... tapi tak boleh... task skang belum settle, dah datang task baru... pening2... user yang request plak hanya tahu benda tu nak siap cepat... bukan nak faham aku ni budak baru la wei kat company ni...

sekarang baru aku tahu pentingnya documentation untuk sesuatu projek... sebab... bila aku dah kena sambung projek dari previous staff yang dah resigned, ha... terkapai2 aku nak faham... dah ambil masa untuk faham benda tu... tu satu hal... tiba2 dah jalan kerja tu cantik je ada plak timbul masalah... aku rasa macam senang je sebenarnya kalau dapat cari sebab kenapa jadi masalah tu, tapi aku tak dapat cari kat celah mana orang tu sorok benda tu... bengang kot...

haha... hari ni aku tak buka lagi projek aku tu... sebab utama, mood belum ada... second, ketua aku macam tak datang je hari ni... third, macam dah tahu je aku takkan jumpa walaupun dah cuba ikut 'treasure hunt' projek ni satu persatu... actually, aku mengharapkan orang tu akan bermurah hati memberitahu kitorang mana dia sorok benda tersembunyi tu... hehe... agak2 ada harapan tak?





Pssttt: hari ni dia ada 2nd paper untuk final exam... wish him goodluck...


Monday, October 25, 2010

Bukan Niatku Bertindak Begitu...

aku tak faham la...

nampak baik luaran tapi dalaman? huh! ada udang di sebalik batu! huhu... itulah manusia... suka mengambil kesempatan atas permasalahan orang lain untuk kepentingan sendiri...

boleh aku anggap dalam situasi yang berlaku terhadap diri aku sekarang, aku adalah mangsanya?

apa2 pun, bukan niat aku nak sakitkan hati sesiapa... dan begitu juga sebaliknya... tolonglah jangan sakitkan hati aku yang dah sedia sakit ni... setiap tindakanku hanyalah kerana untuk mempertahankan...





Pssttt: wahai pengubat hatiku, yakinlah padaku...

Sunday, October 24, 2010

Mekaseh Korang...



23/10/2010...
8 am - 12 am

thanks to ima & amal...

thanks untuk masa yang korang spend untuk aku... walaupun kejap je tapi sekurang2nya kurang rasa lonely kat hati aku ni... hope kita boleh spend masa lagi lain hari...

berjaya juga rasa mbo cinema kat manjalara tu... best2... rasa nak pergi lagi lain kali...





to amal, good luck tomorrow punya interview... kalau kau dapat, boleh spend masa lagi dengan kau...






to ima, good luck juga dengan interview kau... hati2 dating hari ini ye... kesian kau ketiduran dalam panggung walaupun orang lain tengah syok gelak sakan... ngeh2...






thanks gurlz...






Pssttt: tertanya2 apa khabar dia sekarang...



Thursday, October 21, 2010

shIdA AlOnE kembali...



sedih sangat nak taip tajuk entri kat atas ni...
rasa macam down gler!
tapi itulah yang sebenarnya...


alone sebab aku dah tak dipedulikan oleh dia yang aku sayang...
tapi hati aku masih mengharapkannya kerana bagi aku, dia tetap dia yang aku kenal...
cuma keadaan yang merubah segalanya...
semoga dia gembira selalu walaupun hati aku sedih...


aku ni macam orang yang bodoh je kan?
tapi memang bodoh pun...
sebab tu tak pandai nak jaga hubungan yang aku bina...
kalau aku pandai mesti dia tak macam tu...





selingan kerja:

hari ni turn aku buat second time nya untuk present "one day at a time" masa assembly department aku... dari hari isnin lepas lagi manager aku dah "on" balik assembly department setiap hari! wooo... sebelum ni setiap hari isnin je... huhu... xpela, mengikut perkiraan aku, turn setiap orang dalam department aku ni ialah selang minggu... maknanya 2 minggu sekali...





"Learn to say NO to yourself as well as to other people"

venga says:
Our inability to say NO to yourself will cause us to be overloaded with a lot of trivial matters.





Pssttt: dia masih mendiamkan diri... sesungguhnya hatiku sangat perit dengan situasi ini... feel alone...

Monday, October 18, 2010

Ku Tak Ingin Begini Jadinya...



salah aku?



ye...
sememangnya semua yang berlaku adalah salahku...



semua ini terjadi kerana silapku...
yang datang dari diriku yang tidak sempurna ini...



sememangnya diriku bukan yang terbaik
bukan yang terbaik untuk lelaki yang telah menghadirkan perasaan cinta dihatiku...
bukan yang terbaik untuk lelaki yang telah aku cintai sepenuh hatiku...



kenapa mesti aku yang kecewa?



kenapa mesti aku yang bersedih?



kenapa mesti aku yang berduka?



kenapa mesti aku yang ditinggalkan?



ku tak ingin begini jadinya...



mengapa tidak dirimu memaafkan diriku?
mengapa tidak diriku diberi peluang?



mengapa tidak kita bersama menjayakan sebuah perhubungan?



sesungguhnya
diriku sangat menyayangimu...



Ya Tuhan,
bukan begini yang ku harapkan terjadi...





Pssttt: diriku bukan yang terbaik...

Monday, October 11, 2010

Kenapa Mesti Dirimu Turut Begitu?


sesungguhnya setiap kesilapan lalu amat aku kesali... kenapa mesti aku diduga sebegini lagi? hatiku tak sekuat itu... :(





Pssttt: mungkin semua kesilapan datang dari diriku sendiri...

Cintaku...


cinta itu memang buta kalau tak diberikan "mata"...


oleh itu...

sudilah kiranya wahai cayangku
membimbing diri ini
supaya cinta yang kita bina
ber"mata".





Pssttt: ...

Saturday, October 9, 2010

Lain Yang Dirancang...

lain jadinya...

huhu... tu la yang jadi kat aku, ima dan isyad siang tadi...



'plan'nya kul 9 pagi dah kumpul kat ktm sungai buloh... alih2 sampainya dah dekat pukul 10 pagi...

'plan'nya nak gerak ke ukm dulu ambil gambar tauliah kitorang... alih2 ke mid terus...

'plan'nya nak tunggu kat luar je sementara dorang usya MCTF... alih2 dengan aku sekali gi round dalam tu...

'plan'nya nak makan kat carl jr... alih2 ke mcd juga halanya...

'plan'nya nak terus gerak balik lepas makan dan solat... alih2 beratur juga kitorang beli tiket wayang...

'plan'nya nak tengok movie tu la movie ni la... alih2 tengok movie cina "detective dee", nasib baik best...

'plan'nya nak pilih seat tengah2... alih2 aku dengan ima berdua kat seat couple, isyad sorang2 duk tepi chinese... hahaha...

'plan'nya nak balik rumah sebelum senja... alih2 sampai sungai buloh dah malam da...



'plan'nya itu 'plan'nya ini... alih2?





Pssttt: 'plan'nya taknak fikir perkara yang mengusutkan... alih2 terfikir juga dengan sendirinya... hurmmm...

Friday, October 8, 2010

Masih Jauh...


walaupun dekat tetap jauh...

sok aku di ajak oleh isyad dan ima untuk pergi ke ukm untuk ambil gambar tauliah kami... huhu... seronok sebab akhirnya gambar dengan muka "hitam" kami akan dapat dah esok... weee...

tapi sedih la juga dalam masa yang sama tu... sebabnya tak dapat jumpa walaupun sekejap dengan my bf... sebabnya pula my bf ada program sok dari pagi sampai petang...

kurang sikit excited aku nak ke ukm sok pagi ni... but i'll try my best not to messy my day tomorrow with that thing! chill shida! heeeee...

plan nya lagi kitorang nak singgah mid valley sok... hehe... maybe boleh tengok movie kan... makan2 ke... walaupun duit dah kering... hehe... semoga usaha untuk mendapatkan duit belanja sok berhasil... aminnn...





Pssttt: cayang, lamanya tak bertentangan 4 mata kan? masih samakah pandangan matamu?

Terasa Insaf...

Kenapa pula rasa insaf tiba2 yek?




actually aku baru lepas baca entri kat justkhai... lama gak tak buka blog tu... oleh sebab aku add si khai ni kat yahoo aku sebagai my connection, aku boleh la baca update terbaru dia. Update pasal "Hancurnya sebuah kebahagiaan kerana Facebook" betul2 menarik perhatian aku untuk klik masuk ke blog khai.

Korang boleh baca kalau nak tahu lebih lanjut apa yang dibebelkan oleh khai kat situ...

tapi kat sini aku nak petik sedikit kata2 khai:














Pssttt
: apa komen korang ye?

Wednesday, October 6, 2010

Terima Kasih Cayang Untuk SMS Itu...


alhamdulillah... dah beberapa hari aku tak mendengar khabar dari my bf... tapi malam ni ada sms yang masuk ke phone aku... ingatkan someone post ke tag ke kat fb aku tu, sebab tu masuk mesej kan... jadinya aku buat tak tahu jela... tapi bila aku tengok,

"eh? betul ke my bf yang sms ni?" dalam hati aku jela...

mula2 macam teragak2 nak membalasnya... maybe tersalah hantar sms ke kan... sebabnya my bf tengah busy sangat sekarang... tapi cuba jela... lega rasanya bila dia reply semula... kiranya betullah sms tu untuk aku... hehe... suka2...

korang pernah rasa tak macam tak biasa untuk berkomunikasi semula (sms) bila dah beberapa hari tak contact? aku maksudkan dengan bf or gf korang la...

ha... camtulah aku rasa... serba tak kena... nak balas gitu rasa macam perlu ke aku tanya pasal ni dulu? ke nak tanya pasal tu? ke diam je ek?

rasa macam mula2 kenal pun ada... malu2 gitu... segan sikit... haha... mengada and gedik je dengar kan?





Pssttt: terima kasih sangat untuk sms malam ni walaupun sekejap cuma... sangat menghargainya...

Tuesday, October 5, 2010

Nangis Beb!



Huhu... malam ni aku melayan lagu saja... tadi aku gi pasar malam dekat rumah aku ni... dapat la beli dua cd lagu... apa lagi, balik terus on la...

hah! mahu sentap jantung, hati, jiwa, semualah bila dengar lagu2 ni... rasa syahdu, sayu, sedih... semuanya berbaur... ternyata aku tengah tak betul sekarang... semua perkara yang aku buat ada je yang tak betulnya... perkara macam ni la yang paling aku benci berlaku dalam hidup aku... tambah2 lagi bila terasa keadaan aku ni tak memberi efek apa2 pada seseorang tu...

fikiran aku yang terlalu sensitif atau hati aku yang paling keras?


menangis...
cumalah hatiku...

belum terubat kelukaan...
telahpun berganti kedukaan...




Pssttt: hatiku menyayangimu tetapi adakah dirimu sebaliknya?

Monday, October 4, 2010

Pelikatmu...



pelikat...

mungkin "engkau" saja yang memahami perasaanku...
kerna sesungguhnya aku tidak berdaya...



pelikat...

mungkin "engkau" saja pendengar setia tangisan malamku...
kerna sesungguhnya aku mudah tersentuh...



pelikat...

mungkin "engkau" saja peneman mimpiku...
kerna sesungguhnya aku mahu bahagia...





kehadiranmu semakin menjauh bersama harumanmu yang semakin menghilang...
ketahuilah aku sangat mendambakan dirimu di dalam hidupku...





~luahanku untuk pemilik pelikat~





Pssttt: kesunyian mengganggu lakonan ceriaku...

Friday, October 1, 2010

Sekali Lagi Terpulang... Haha...



Terpulang?

kata2 tu pernah aku dengar dari seseorang sebelum ni... semakin lama makin kerap aku dengar... sampailah aku dah tak dengar perkataan tu keluar dari seorang insan yang bergelar lelaki...

tapi...

perkataan tu dah kembali menghantui diri aku... terpulang? hahaha... sakitnya jiwa aku dengar perkataan tu... senang bagi insan yang mengungkapkan perkataan tu tapi perit bagi insan yang mendengarnya... event perkataan tu hanya la pada tulisan...

bak kata diri aku sendiri, apa yang kita baca takkan sama dengan apa yang cuba disampaikan si penulis... sebab kita membaca dengan intonasi kita sendiri... kita tak tahu bagaimana intonasi si penulis semasa menulis...

banyak tafsiran yang kita boleh tafsirkan dari pembacaan kita tu... maybe pemahaman kita tu betul tapi maybe juga salah!

jadinya, luahan secara berdepan antara diua insan tu adalah yang terbaik... tapi dari pengalaman lama, cara ni selalunya akan melalui risiko yang tinggi... tambah2 plak kalau dua insan tu "panas"

faham tak?

orang tua pernah berkata:
manusia ni terdiri dari 4 sifat... tanah, air, api dan angin...

anak pertama = tanah
anak kedua = air
anak ketiga = api
anak keempat = angin

selalunya orang tua dulu2 akan tanya si perempuan tu anak keberapa dan si lelaki anak keberapa... kalau "panas" memang tak digalakkan berkahwin... katanya takkan kekal...

tanah + tanah = ok dan tak ok gak
tanah + air = ok sebab air dapat sebati dengan tanah
tanah + api = tak digalakkan sebab tanah boleh terbakar
tanah + angin = ok sebab angin dapat sejukkan tanah

air + tanah = ok sebab tanah dengan air dapat sebati
air + air = ok dan tak ok gak
air + api = ok sebab air boleh padamkan api
air + angin = ok dan tak ok sebab angin leh wat air jadi berombak... tsunami?

api + tanah = berjaga2 jangan sampai tanah terbakar...
api + air = natural...
api + api = oh no! hangus la jadinya...
api + angin = bahaya... angin boleh marakkan lagi api... jaga2...

angin + tanah = semoga sejuklah tanah...
angin + air = jangan kasi air berombak sudahlah...
angin + api = jauhkan angin dari api...
angin + angin = jom lawan siapa leh jadi taufan... hahaha...

anak kelima dan seterusnya pula tergolong dalam kategori apa? well, anak kelima akan kembali ke kategori tanah dan begitulah seterusnya... ha, korang kira la sendiri...

boleh pakai juga la petua ni...

sebagai contoh yang aku boleh lihat sendiri pada ahli keluarga sendiri la... both my parent anak ketiga... memang berapi kalau bergaduh tu... huhu... air... air...

then adik beradik2 aku sendiri... aku (tanah) dengan adik ketiga aku (api) agak berapi sebab adik aku tu jenis baran, pastu suka bakar aku sampai terbakar dah tanah aku... hihi... tapi adik kedua aku (air) rapat dengan adik ketiga (api)... dorang tu kalau tengok tak macam adik beradik rapat macam kawan2...

pendek kata jenis yang paling perlu berwaspada ialah api dan angin... sebab dua kategori ni boleh jadi penyebab... tapi insyaallah dengan adanya ilmu agama yang dididik sejak kecil, semua petua yang diperturunkan ni tak menjadi halangan...

jangan risau ok? chill!





Pssttt: Terpulang la pada diri masing2 untuk percaya atau tidak. petua orang dulu2... sekadar untuk share dengan korang, maybe ada yang tak tahu lagi...

Setia Seorang Perempuan Dan Seorang Lelaki



...
sesungguhnya
...



seorang perempuan
mengetahui
dan mungkin akan mengetahui
bahawasanya
setia
seorang perempuan
hanyalah kepada
seorang lelaki
dan
seorang lelaki
tidak semestinya setia
hanya kepada
seorang perempuan
walaupun
seorang perempuan
telah menjadi milik yang sah
seorang lelaki



...
tetapi
sesungguhnya
...



seorang perempuan
jauh ke dalam naluri hati
amat berharap
bahawasanya
seorang lelaki
yang dicintai sepenuh hati
seorang perempuan
akan setia
hanya kepada
diri
seorang perempuan
sahaja

...





Pssttt: sesungguhnya aku juga seorang perempuan...